Celstraffen geëist voor reeks woninginbraken - 112Vandaag

112Vandaag

Gelderland

Celstraffen geëist voor reeks woninginbraken

Rechtbank

Meerdere inbraken in één dorp of één gebied in één nacht, allemaal gepleegd met de Bulgaarse methode – het afbreken van cilinders van cilindersloten. Dat was volgens de officier van justitie de werkwijze van vier mannen die maandag 24 juni en dinsdag 25 juni in Zutphen terecht stonden voor hun betrokkenheid bij in totaal 35 inbraken of pogingen daartoe in 2017. De inbraken zijn gepleegd in de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

De officier van justitie eiste gevangenisstraffen variërend van vier maanden tot acht jaar. De zwaarste straf is geëist tegen een 48-jarige man uit Nijmegen die wordt verdacht van zeventien inbraken en zeven pogingen daartoe.

Een 26-jarige man uit Arnhem kan volgens de officier worden gelinkt aan twaalf inbraken en vier pogingen. Tegen hem is een celstraf geëist van vijf jaar. Daarnaast vindt de officier dat deze verdachte eerdere voorwaardelijk opgelegde straffen van acht en vier maanden moet uitzitten.

Tegen een 29-jarige man uit Nijmegen is een gevangenisstraf geëist van vier jaar en negen maanden voor onder meer zeven woninginbraken, één autoinbraak en één poging daartoe. Een 46-jarige man uit Nijmegen stond terecht voor één autoinbraak en heling, waarvoor de officier van justitie vier maanden cel vroeg.

Bij de inbraken werd meestal de benedenverdieping doorzocht. De inbrekers hadden het vooral gemunt op portemonnees, laptops, mobiele telefoons, tablets, pinpassen en fietsen. Na de inbraken werd vaak direct gepind met de gestolen bankpassen in wijken in Nijmegen waar twee van de vier verdachten wonen en/of woonden. Er was sprake van vergelijkbare signalementen van de daders. Zo had een van hen een opvallend loopje en droeg een ander een opvallende tas en zwarte schoenen met witte zolen.

De werkwijze bij de ten laste gelegde inbraken komt zo sterk overeen dat die allemaal kunnen worden toegerekend aan deze verdachten, aldus de officier. Hij vindt dat er in deze zaak sprake is van zogenoemd ‘schakelbewijs’.

De inbraken werden gepleegd in onder meer Dreumel, Oeffelt, Wanroij, Velp, Gennep, Beuningen (Gelderland), Groesbeek, Mill, Nederasselt en Malden.

Volgens de officier hebben ze op de slachtoffers veel impact gehad en hebben ze veel onrust veroorzaakt.

Drie van de vier mannen (48, 29 en 26 jaar) stonden ook terecht voor het pinnen met gestolen passen of pogingen daartoe. Een vijfde verdachte in deze zaak, een 32-jarige man uit Lent, moest zich bij de politierechter verantwoorden voor heling. Tegen hem eiste de officier een werkstraf van 140 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden met een proeftijd van twee jaar.

To Top