Celstraffen geëist tegen Baarnse woninginbrekers - 112Vandaag

112Vandaag

Provincies

Celstraffen geëist tegen Baarnse woninginbrekers

rechtbank

De officier van justitie heeft vandaag een gevangenisstraf geëist tegen een 19-jarige Baarnaar die verdacht wordt van vier woninginbraken in Baarn en omgeving en deelname aan een criminele organisatie. Hij maakte deel uit van een groep van acht jonge inbrekers die verdacht wordt van in totaal twintig inbraken en heling van gestolen goederen.

In 2018 was het aantal woninginbraken in Baarn en omgeving alarmerend gestegen. In het politieonderzoek bleek dat steeds werd ingebroken door het openbreken van ramen en dat er gebruik werd gemaakt van een takje of tandenstoker dat tussen de deur en het deurkozijn werd geplaatst. Hiermee werd vastgesteld of de bewoners al dan niet thuis waren. Lopende het onderzoek werd duidelijk dat het om een groep inbrekers ging, die professioneel en brutaal te werk ging. De inbraken vonden plaats in de periode januari tot oktober 2018.

Als bewijs voerde officier van justitie de aangiften, getuigenverklaringen, camerabeelden, DNA en een grote hoeveelheid tapgesprekken aan. Hieruit blijkt dat de jongens voor de inbraken woningen ‘scanden’ en de ‘ratten’, zoals ze de jonge helpers noemden, aanzetten om de tandenstokers te plaatsen. Tevoren werd ook het gereedschap klaargelegd. Ze spraken het tijdstip van de inbraken af. Twee jongens pleegden de inbraak; een aantal anderen stond op de uitkijk. Na de inbraken werd afgesproken waar en wanneer de buit te gelde zou worden gemaakt. Na de aanhoudingen werd opdracht gegeven om een van de ‘ratten’ te bedreigen zodat hij niet zou praten. Met de aanhouding van de groep jonge inbrekers in oktober 2018 daalde het aantal woninginbraken aanzienlijk.

Vrijdag 21 juni stonden twee minderjarige leden van de groep voor de rechter. Zij werden verdacht van betrokkenheid bij dertien en elf van de gepleegde feiten. Tegen hen eiste de officier van justitie naast jeugddetentie van acht maanden een voorwaardelijke jeugd-tbs met daarbij een groot aantal voorwaarden, zoals elektronisch toezicht en een contactverbod met de andere groepsleden. Tegen de meerderjarige verdachte die vandaag 25 juni terecht stond, eiste de officier een gevangenisstraf van twaalf maanden waarvan zes voorwaardelijk, met als voorwaarden een meldplicht, een contactverbod en een locatiegebod door middel van een enkelband. Vanmiddag stond een minderjarig bendelid terecht die verdacht wordt van drie woninginbraken, heling van een fiets en deelname aan de criminele organisatie. Tegen hem eiste de officier 180 dagen jeugddetentie waarvan de helft voorwaardelijk. Als voorwaarden vroeg hij om een meldplicht, een enkelband, meewerken aan een zinvolle dagbesteding, een contactverbod en twaalf maanden intensieve trajectbehandeling. Vrijdag 28 juni worden de zaken tegen de overige vier verdachten behandeld.

To Top