112Vandaag

Provincies

600 kilo lachgas in busje

Rotterdam – Afgelopen donderdag troffen collega’s van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid en van de regionale eenheid Rotterdam een veel te zwaar beladen busje aan op de Capelseweg in Rotterdam. Bij controle bleek het busje 267 gascilinders te vervoeren met daarin ruim 600 kilo lachgas.

Vervoer van meer dan twee kilo lachgas is alleen toegestaan onder strikte voorwaarden. De politie waarschuwde al eerder over het vervoer van lachgas. Het vormt een potentieel gevaar voor de bestuurder en de overige weggebruikers.

De bestuurder van het busje, een 28-jarige Schiedammer, voldeed niet aan alle voorwaarden voor het vervoer van deze hoeveelheid lachgas. Zo waren er geen ladingsdocumenten en was er geen brandblusser aanwezig. Ook ontbraken de oranje borden, veiligheidsmiddelen en – instructies. ‘Deze manier van vervoeren van lachgas hebben wij nog niet eerder aangetroffen. We troffen een soort mikado van cilinders aan. Bijzonder was dat bij het openen van de laadruimte de cilinders letterlijk op de weg vielen waardoor bij een aantal flessen de afsluiters spontaan open gingen.

De stuwage was dus niet op orde en dit leverde direct gevaar op’, aldus Serge van Vugt, teamleider Team Transport- en Milieucontrole (TMC). Er is een proces-verbaal opgemaakt voor overbelading (48%) en voor het onjuist vervoeren van gevaarlijke stoffen over de weg. De politie doet verder onderzoek naar de afzender van het lachgas.

To Top