112Vandaag

Friesland

Stalmuursluiper bijt Friese man in geslachtsdeel

ambulance

Voor het eerst is er in Nederland melding gemaakt van een stalmuursluiper die een mens heeft gebeten. Een man uit Friesland werd door een stalmuursluiper in zijn geslachtsdeel gebeten, meldt Nature Today zondag.

Het voorval vond plaats in de nacht van 4 op 5 juni en is volgens de site voornamelijk te wijten aan toeval.

Vermoedelijk raakte de spin tijdens de jacht in de knel en heeft het dier uit noodweer gebeten. De beet is ongevaarlijk, maar kan pijnlijk zijn.

De spin is opgestuurd naar Stichting EIS, het kenniscentrum voor insecten, en wordt opgenomen in de collectie van Naturalis.

Stalmuursluiper jaagt vooral ’s nachts
De spin is in Nederland wijdverspreid en wordt vooral binnenshuis aangetroffen. Deze spinnensoort maakt zelf geen web, maar gaat actief op jacht naar een prooi.

Die jacht vindt vooral ’s nachts plaats, waardoor de dieren relatief weinig worden waargenomen.

In Nederland geen spinnen die schadelijk zijn voor de gezondheid
In Nederland zijn er geen spinnen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Wel wordt de ‘zwarte weduwe’ (Latrodectus) in toenemende mate waargenomen.

Die spin is in Nederland erg zeldzaam en komt altijd met goederen van reizigers mee het land in. Een beet van de ‘zwarte weduwe’ kan pijnlijk zijn en gepaard gaan met andere ziekteverschijnselen. Er zijn gevallen bekend met een fatale afloop.

Aan spinnen verwante teken kunnen wel gevaarlijk zijn; teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen.

To Top