112Vandaag

Noord-Holland

OM eist 14 jaar cel voor dodelijke steekpartij in Amsterdam

Zitting

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag in hoger beroep een gevangenisstraf van 14 jaar geëist tegen een 25-jarige man uit Amsterdam. Hij wordt ervan verdacht op 10 juni 2017 een 23-jarige man met een mes om het leven te hebben gebracht. Daarnaast heeft hij enkele seconden eerder, eveneens met gebruik van een mes, een ander zwaar verwond.

De rechtbank in Amsterdam legde verdachte op 25 april 2018 een gevangenisstraf van acht jaar op en TBS met dwangverpleging voor doodslag en een poging daartoe. Verdachte ging in hoger beroep.

Huisfeest
Volgens het OM staat vast dat verdachte op een huisfeest een man tijdens een ruzie vier keer met een mes heeft gestoken. Door verdachte werd aan de vervolgens toegesnelde 23-jarige man eenmalig steekletsel in de buik toegebracht, met dodelijke afloop. De toegesnelde man had erger willen voorkomen.

112
Verdachte betwist niet dat hij de beide mannen steekletsel heeft toegebracht. Ten aanzien van het tweede, fatale, incident voert hij ook geen verweer. Ten aanzien van het eerste steekincident beroept hij zich op zelfverdediging, omdat hij op grond van eerdere gebeurtenissen mocht menen dat van zijn belager op dat moment een zeer ernstige dreiging uitging en hij voorafgaand aan het steekincident daarom zelfs naar 112 heeft gebeld. Indien de rechter dit oordeel overneemt, zal verdachte voor dit feit geen straf worden opgelegd.

Zelfverdediging
De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), gaat daarin niet mee. “Het met kracht toebrengen van een diepe, potentieel dodelijke steekwond staat immers in beginsel niet in verhouding met een aanval die bestaat uit het slaan met de blote handen dan wel een vuist.” Daarnaast zijn de feiten die verdachte aanvoert ter onderbouwing van zijn beroep op zelfverdediging volgens het OM niet aannemelijk geworden. Verdachte heeft weliswaar naar 112 gebeld, maar geen woord tegen de politie gesproken terwijl daartoe alle gelegenheid bestond; de verbinding werd daarop door 112 verbroken.

Beheerst
De AG vindt ook niet aannemelijk dat verdachte in paniek was of in shock verkeerde op het moment dat hij de slachtoffers steekletsel toebracht. Het handelen van verdachte duidt op beheerst gedrag. Volgens de verklaring van de man die het eerst door verdachte werd gestoken, bewoog verdachte als een soort kickbokser. Hij liep steeds heen en terug, waarbij hij steeds werd aangevallen. De AG: “Verdachte had zich bovendien naar aanleiding van de spanningen in de woning van een mes voorzien. Hoe aannemelijk is dan dat verdachte dit mes niet wenste te gebruiken?”

Geen TBS
Naast het al dan niet strafbaar zijn draait het in het hoger beroep ook om het opleggen van TBS met dwangverpleging. De AG concludeert op basis van recente verklaringen van psychologen dat deze maatregel niet kan worden opgelegd. Er is, grof gezegd, nergens komen vast te staan dat verdachte overspoeld was door onbeheersbare woede die een relatie zou hebben met psychische problemen.

Schijnbare lichtvaardigheid
De AG benadrukt dat een forse gevangenisstraf op zijn plaats is. “De schijnbare lichtvaardigheid waarmee verdachte heeft gehandeld getuigt van een groot gebrek aan respect voor het leven en de lichamelijke integriteit van de slachtoffers van verdachte.”

Het Gerechtshof in Amsterdam doet over twee weken uitspraak.

To Top