112Vandaag

Binnenland

Komt u door de paspoortcontrole?

KLM

Nederland – Bent u van plan om binnenkort op reis te gaan? Zorg er dan voor dat u goed voorbereid bent en er geen geldboetes of vrijheidsstraffen meer openstaan, voordat u door de paspoortcontrole op het vliegveld of in de haven gaat. Zo voorkomt u dat de reis opeens niet door kan gaan of dat u door oponthoud uw vliegtuig of boot mist.

De Koninklijke Marechaussee controleert van alle reizigers op de lucht- en zeehavens of zij nog gesignaleerd staan in het Opsporingsregister. Zij bekijken of de reiziger nog een geldboete moet betalen, DNA-materiaal moet afstaan of nog een vrijheidsstraf moet uitzitten. Staat er voor u nog zo’n signalering open? Zorg ervoor dat u minimaal een week voor vertrek alle openstaande geldboetes heeft betaald, DNA-materiaal heeft afgestaan of de openstaande vrijheidsstraf heeft uitgezeten. Daarvoor kunt u zich melden bij de politie. Als er geen zaken meer openstaan in het Opsporingsregister kunt u met een gerust hart op vakantie.

Hoe weet ik of ik gesignaleerd sta?

Ga naar de website van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Daar kunt u nakijken of u nog een verkeersboete open heeft staan. Wilt u weten of u nog een andere geldboete moet betalen, DNA-materiaal moet afstaan of een vrijheidsstraf moet uitzitten? Meldt u zich dan met een geldig legitimatiebewijs op het politiebureau.

Om in te loggen op het Digitaal Loket heeft u een DigiD code nodig. Meestal kunt u een geldboete direct betalen via iDEAL of een gespreide betaling aanvragen. Via deze link kunt u een overzicht opvragen van de openstaande verkeersboetes en strafrechtelijke vorderingen (denk aan strafbeschikkingen, boetevonnissen, schadevergoedingsmaatregelen, transacties en ontnemingsmaatregelen).

Het overzicht wordt naar uw Berichtenbox verstuurd, of u ontvangt het overzicht per post. Als u het overzicht per post ontvangt, kunt u een geldboete niet met iDEAL betalen. U kunt het bedrag zelf overmaken, of u kunt zich melden op het politiebureau. Als u de boete daar betaalt, kan de politie uw signalering ook meteen verwijderen uit het Opsporingsregister. Voor alle andere openstaande zaken kunt u zich ook op het politiebureau melden.

To Top