112Vandaag

Noord-Brabant

Samenwerkende overheid controleert illegale arbeid in horeca Den Bosch

bikers

‘s-Hertogenbosch – De samenwerkende overheidspartners politie, gemeente en de Inspectie SZW hielden woensdagavond gezamenlijke controles bij drie restaurants in de gemeente ‘s-Hertogenbosch. De controles richtten zich vooral op mogelijke illegale arbeid en de omstandigheden waaronder dit gebeurde.

Specialisten van de Afdeling Vreemdelingen, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van de politie houden regelmatig controles bij (horeca)bedrijven op de aanwezigheid van illegale, buitenlandse arbeidskrachten. Daarbij wordt gekeken of mensen illegaal arbeid verrichten of zelfs illegaal in ons land zijn, naar de arbeidsomstandigheden en naar mogelijke signalen van uitbuiting en mensenhandel. De Inspectie SZW heeft als taak toezicht te houden op de Wet arbeid vreemdelingen. De gemeente ’s-Hertogenbosch controleert de naleving van de regels gesteld in vergunningen die aan de ondernemers zijn afgegeven. Denk daarbij aan bouwvoorschriften, woonomstandigheden en brandveiligheid. Voor deze controle dag sloegen de integrale partners de handen ineen en trokken ze samen op. Totaal namen ruim twintig medewerkers van de samenwerkende partners deel aan de controles.

Zorgwekkende leefomstandigheden
In de betreffende horecazaken in de gemeente ‘s-Hertogenbosch, werden bij elkaar zo’n 40 mensen van verschillende nationaliteiten gecontroleerd die daar aan het werk waren. In geen van de restaurants werd echter illegale arbeid geconstateerd; alles was op dat gebied in orde. Een deel van de buitenlandse medewerkers van een van de restaurants bleek gezamenlijk in een woning te verblijven. De gemeente gaat aan de slag met de aangetroffen leefomstandigheden. Zij stelt een nader onderzoek in omdat er veel te veel mensen in zorgwekkende omstandigheden onder één dak wonen. Arbeids- en leefomstandigheden staan zeer hoog in ons vaandel en we zullen daar als overheid op blijven controleren en optreden tegen excessen.

Hygiëne
Verder hadden controleurs van de gemeente bij een van de restaurants wat opmerkingen over de brandveiligheid, waar de ondernemer mee aan de slag moet. De bevindingen op het gebied van hygiëne bij een ander restaurant geven aanleiding die met de Voedsel en Warenautoriteit te delen. Zij gaan hier nader naar kijken.

To Top