112Vandaag

Limburg

BLOG: DOOR MERG EN BEEN

Centralisten van de meldkamer in Venlo

Ik heb vandaag de ochtenddienst. Het is vandaag niet enorm druk. Ik heb de aansturing en werk intensief samen met mijn buddy. In de aansturing heb je het radiocontact met alle eenheden op straat een coördineer je alle inzetten. De buddy ondersteunt waar nodig en voert verzoeken uit zoals het bellen van instanties of het isoleren van een incident op een aparte gespreksgroep. Ik heb vandaag een top buddy. We vullen elkaar perfect aan en alles loopt gesmeerd.

Plotseling springt er een melding op mijn scherm afkomstig van de ambulancedienst. De melding is rood gekleurd, dus het gaat om een spoedmelding. Binnen enkele seconden lees ik de informatie in de melding. Een jong kind is aangereden door een auto. Mijn collega van de meldkamer ambulancezorg schat het letsel zodanig ernstig in, dat er een traumahelikopter wordt aangestuurd. Ook de brandweer gaat ter plaatse om te assisteren. Onmiddellijk worden er meerdere eenheden met zwaailicht en sirene ter plaatse gestuurd. Bij een ernstig ongeval heeft de politie verschillende taken. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van het verkeer, het uitvoeren van technisch onderzoek, het horen van getuigen, het overbrengen van een eventuele verdachte, het opvangen van familie en omstanders en het vervoeren van het traumateam van de helikopter landingsplaats naar het ongeval.

Via het GPS systeem zie ik nog twee eenheden in de buurt rijden, waaronder een arrestantentransport. Gelukkig heeft men geen verdachte aan boord en hun opdracht wordt direct afgebroken om hulp te gaan verlenen. Bij de politie hebben we namelijk de afspraak dat iedere eenheid, ongeacht zijn of haar taak, bij spoedmeldingen kan worden ingezet. Binnen een minuut of drie na het uitgeven van de melding komt de eerste eenheid ter plaatse. Het betreft een solo eenheid en mijn collega ter plaatse heeft zijn handen vol om in zijn eentje de eerste maatregelen te nemen.

Al snel krijg ik een zogenaamde sitrap, een situatie rapportage. Mijn collega meldt via de portofoon dat het kind diverse verwondingen heeft maar gelukkig bij kennis is. Op de achtergrond hoor ik het kind schreeuwen. Een geluid dat door merg en been gaat. Een geluid dat je als centralist regelmatig hoort, maar waar je nooit aan went. Meteen stuur ik een Officier van Dienst Politie ter plaatse om de coördinatie voor zijn rekening te nemen. Daarnaast sturen we het Team Tactisch Onderzoek Verkeersongevallen en de Verkeersongevallen Analyse ter plaatse. Deze twee eenheden gaan zich bezighouden met het onderzoek. De bestuurder van de auto wordt aangehouden, iets wat gebruikelijk is bij verkeersongevallen met ernstig letsel. Al snel zijn alle eenheden ter plaatse en worden alle taken verdeeld. De traumahelikopter komt enige tijd later ter plaatse om de ambulancebemanning te ondersteunen.

De gemeente waar het ongeval heeft plaatsgevonden heeft een zeer betrokken burgemeester. Op verzoek van de Officier van Dienst Politie stellen we de burgemeester in kennis. Voor ons als Operationeel Centrum zit het werk er nog niet op. Bij de Verkeerscentrale Zuid-Nederland (VCZN – meldkamer Rijkswaterstaat) vragen we het verkeersbeeld op van de route naar het dichtstbijzijnde academisch ziekenhuis. Dit beeld delen we met de Meldkamer Ambulancezorg.

Het blijkt redelijk druk te zijn op de weg en in samenspraak met de Officier van Dienst Geneeskundig en de verkeerscentrale organiseren wij een technische begeleiding. Hierbij wordt onder regie van de verkeerscentrale een rijstrook afgekruist op de autosnelweg zodat de ambulance vrij baan heeft. Politie, ambulance en verkeerscentrale kunnen tijdens een technische begeleiding via de radio rechtstreeks met elkaar communiceren. Wanneer de ambulance met spoed het academisch ziekenhuis nadert zorgt een door ons aangestuurde motoragent er voor dat er bij het verkeerslicht doorgereden kan worden.

De ambulance arriveert kort daarna bij het ziekenhuis waarna een heel medisch team aan de slag gaat met de behandeling van het kind. Omdat een ongeval zoals deze soms veel indruk maakt op de betrokken politiemensen stellen wij als Operationeel Centrum het Team Collegiale Ondersteuning in kennis. Dit team vangt politiemensen op na een traumatische ervaring. Meldingen waarbij kinderen betrokken zijn maken altijd veel indruk, ook op ons als centralisten.

Hoe het verder met het kind gaat weten we niet. We kunnen dan ook niet meer doen dan hopen dat het kind er snel bovenop komt. Wat we wel weten is dat alle betrokken hulpverleners alles op alles hebben gezet om het kind de best mogelijke hulp te bieden.

Geschreven door: Operationeel Centrum Politie Limburg

To Top