112Vandaag

Limburg

Blog: Stuurloos op het water

Het was een prachtige zomerdag waarop veel mensen verkoeling op het water hebben gezocht. De zon is bijna ondergegaan en de meeste mensen zijn alweer naar huis, als er een gesprek binnenkomt op het Regionaal Servicecentrum van de Politie Limburg.

Een man vertelt dat hij gezellig met zijn vrouw, twee kinderen en zijn vader is gaan varen met hun bootje. Tot zijn grote schrik is de motor uitgevallen en nu drijven ze stuurloos over de Maas. De man ziet geen andere oplossing dan de politie om hulp te vragen. Hij vertelt wat er aan de hand is, maar geeft ook aan dat zijn vader dringend medicijnen nodig heeft voor zijn suikerziekte. Helaas staan die thuis en de man begint nu toch wat in paniek te raken.

Dit hele gebeuren is niet zonder gevaar. Stuurloos drijven op een rivier waar ook veel vrachtverkeer vaart, is geen prettig gevoel. En zeker niet als het bijna donker is. Ik vraag hem waar hij ongeveer vaart op de Maas. Hij geeft aan dat het ergens in de buurt van Roermond is. Zo’n melding heb ik nog niet eerder gehad en ik noteer de gegevens van de melder, met welke boot ze onderweg zijn en zijn telefoonnummer. Ik spreek met de man af dat ik ga kijken wat ik voor hem kan doen.

Direct bel ik mijn collega’s van de waterpolitie. Die zaten toen nog in Maasbracht. Ik leg ze de situatie uit, maar mijn collega’s geven meteen aan dat de boot te ver weg ligt, achter diverse sluizen, en dat het veel te lang duurt voordat zij ter plekke kunnen zijn. Zij kunnen niets voor mij betekenen. Dat is niet fijn om te horen, wat moet ik nu doen?

Ik houd ondertussen contact met de man van de boot en ineens zegt hij: ‘Hebben ze bij de brandweer in Roermond geen boten liggen op de Maas?’ Dat is een heel goed idee. Ik besluit meteen contact op te nemen met de meldkamer van de brandweer. Ook aan hen leg ik de situatie uit. Ze bevestigen dat ze daar inderdaad boten hebben liggen en gaan meteen die kant op.

Wederom bel ik de man en vertel hem dat de brandweer al onderweg is. Tijdens dit gesprek roept hij ineens: ‘Mevrouw ik zie in de verte een lichtje aankomen, ik denk dat dat de brandweer is.’ Dat blijkt inderdaad het geval te zijn. De brandweer neemt de boot van de man op sleeptouw en op die manier loopt het hele verhaal uiteindelijk met een sisser af. Met dank aan de collega’s van de brandweer. Ik ben dit voorval nooit meer vergeten en zal voortaan bij zo’n zelfde gebeurtenis altijd snel contact opnemen met de collega’s van de meldkamer brandweer.

To Top