Eigen bloedmonsters bewerkt: jaar cel geëist - 112Vandaag

112Vandaag

Binnenland

Eigen bloedmonsters bewerkt: jaar cel geëist

rechter

Niet een, maar twee keer ging ze in de fout. Een voormalig medewerkster van het gerechtelijk laboratorium deed water bij haar eigen bloedmonster, in de hoop dat niet ontdekt zou worden dat ze dronken in de auto had gereden. Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag 12 maanden cel waarvan 4 voorwaardelijk voor rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs, het onbruikbaar maken van bewijsmateriaal en het inbrengen van valse rapporten in een strafzaak. Ook zou ze als het aan het OM ligt een periode haar beroep niet meer mogen uitvoeren en geen auto meer mogen rijden.

De vrouw werd in oktober 2016 en februari 2017 aangehouden met respectievelijk vier en vijf keer te veel alcohol in haar bloed. Aldus de ademtest. Beide keren vroeg de verdachte om een contra-expertise en werd voor dat doel bloed afgenomen.

Toen de contra-expertises werden ingebracht in de inmiddels samengevoegde strafzaken, rook de officier van justitie onraad. Beide bloedanalyses gaven namelijk aan dat verdachte niet te veel had gedronken. De Rijksrecherche werd gevraagd om dit verder te onderzoeken. Het kon toch niet waar zijn dat de ademtest tot twee keer toe had gefaald?

Water toegevoegd
Bij de eerste keer had verdachte onderweg naar het bureau al tegen de agent verteld dat ze bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) werkte. ‘Misschien moet ik wel mijn eigen bloedmonsters onderzoeken,’ grapte ze. Nu bleek uit onderzoek dat die gedachte haar kennelijk niet meer had losgelaten.

Al in het weekend na haar aanhouding ging ze op zaterdagmiddag naar haar werk, zonder dat ze daar op dat moment iets te zoeken had. Bij collega’s en oude studievrienden had ze al onopvallend navraag gedaan waar de bloedmonsters bewaard werden (ze werkte zelf niet op die afdeling) en hoe je alcoholwaardes zou kunnen manipuleren. Na lang zoeken vond ze haar eigen buisje, deed er wat water bij en zette het toen weer terug.

Tweede buisje
‘Ik wilde niet dat iemand te weten zou komen van mijn alcoholproblemen,’ verklaarde ze haar handelen dinsdag voor de rechter. Toen ze een aantal maanden later opnieuw werd gepakt met alcohol op, en ditmaal ook zonder rijbewijs, besloot ze de truc te herhalen. Ze wist nu waar ze moest zoeken en voegde opnieuw wat druppels water toe aan haar bloedbuisje.

Wat ze niet had gevonden, was het tweede buisje bloed waarvan ze wist dat het er was. Dat is later in het Rijksrecherche-onderzoek bekeken en die alcoholwaardes bleken beter te passen bij de resultaten van de ademtest. Ook bleek bij de tweede keer dat het gemanipuleerde buisje zwaarder was dan toen het binnenkwam bij het NFI. En de standaard verhouding conserveermiddel in het buisje bleek af te wijken.

Ernstige schade
De officier van justitie neemt het de verdachte om te beginnen zeer kwalijk dat ze is gaan rijden met zulke destructieve hoeveelheden alcohol op. ‘Het mag een wonder heten dat ze beide keren tegen de lamp is gelopen, zonder dat er een ongeluk was gebeurd. Zeker omdat ze de eerste keer ook nog eens haar dochtertje bij zich had in de auto.’

Verder heeft verdachte met haar handelen de reputatie van haar werkgever, waar ze naar eigen zeggen ‘met veel liefde en respect’ elf jaar had gewerkt, ernstig in gevaar gebracht. ‘Mevrouw heeft niet alleen bedacht dat zij de bloedmonsters zou kunnen manipuleren, ze heeft het ook nog eens gedaan. Terwijl ze wist dat er als ambtenaar van het NFI geen enkele twijfel over je functioneren mag bestaan.’

Besloten door te gaan
‘Het is duidelijk dat, als je zo flagrant over de schreef gaat, dat niet alleen volgen heeft voor jezelf, maar ook voor je werkgever.’ Volgens de officier van justitie waren er al die maanden vele momenten waarop verdachte op haar schreden had kunnen terugkeren.

Ze had kunnen vertellen wat ze had gedaan, de gevolgen waren dan aanzienlijk minder erg geweest. Maar ze is tot het uiterste gegaan door de valse rapporten zelfs in te dienen in haar strafzaak. ‘Kennelijk heeft ze toch keer op keer besloten om door te gaan.’

To Top