Levensgevaarlijke situatie door explosie Amsterdam

Amsterdam – De ontploffing van een zwaar explosief veroorzaakte zondagochtend 3 maart enorme schade in de Linnaeusstraat. Omliggende woningen raakten beschadigd door de enorme klap. Het doelwit van de aanslagpleger was coffeeshop Smoke Palace.

Mede doordat het die ochtend al redelijk druk was op straat, creëerde de dader een levensgevaarlijke situatie. Gelukkig is er niemand gewond geraakt.

Scooter met draaiende motor
Op bewakingsbeelden is te zien hoe de man rond 04.30 uur vanuit de Domselaerstraat richting de coffeeshop loopt. In zijn handen draagt hij een groot pakket; vermoedelijk het explosief.

De man heeft zijn scooter, met draaiende motor, iets verderop geparkeerd. Hij neemt er circa tien minuten de tijd voor om het explosief te installeren en tot ontploffing te brengen.

Enorme materiële schade
De materiële schade voor de omwonenden is enorm. Bij één van de huizen moet zelfs een geheel balkon worden vervangen.

Belangrijke getuigen
Inmiddels heeft de politie al met een voorbijganger gesproken, maar voorafgaand aan de ontploffing reed ook een aantal auto’s voorbij. Mogelijk zijn de inzittenden daarvan belangrijke getuigen.

Alarmsysteem
Op de bewakingsbeelden is ook te zien dat de dader eerder bij het pand is geweest. Zijn werkzaamheden werden toen verstoord door een alarmsysteem.

Tweede aanslag in 2019
Op 13 januari ontplofte bij deze coffeeshop ook al een explosief. Na het incident op 3 maart heeft de gemeente daarom besloten de coffeeshop voor onbepaalde tijd te sluiten.