Voorwaardelijke celstraf voor mannen uit Oekraïne voor bezit illegale sigaretten

Sigaretten
Foto: FIOD

De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag 7 mannen uit Oekraïne veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden. De mannen (tussen de 28 en 53 jaar) verbleven in een loods in Lithoijen waar ook bijna twee miljoen illegale sigaretten lagen.

De politie hield de loods na een tip sinds september 2018 in de gaten. Op 3 oktober doorzocht zij het pand en trof zij een productieruimte aan waar onder meer 1.680 tabak en 1,7 miljoen sigaretten lagen. Ook trof de politie de 7 Oekraïense verdachten aan.

Volgens de mannen hadden zij betaald om vanuit hun thuisland naar Nederland te worden gebracht en in de bouw te gaan werken. Ze waren naar eigen zeggen in de loods ondergebracht en wachtten daar tot ze aan de slag konden. Ook zouden ze niets afweten van de illegale sigaretten.

De politierechter gelooft de mannen niet. Zij oordeelt dat de mannen in de productieruimte aanwezig waren en dat de tabak en sigaretten daar open en bloot lagen. Het moest dan ook helder zijn geweest voor de verdachten dat het om illegale sigaretten ging. Daarom worden ze veroordeeld voor het bezit van de illegale goederen. Voor betrokkenheid bij de productie van de sigaretten is volgens de rechter – zoals ook de officier van justitie stelde – onvoldoende bewijs. Daarvan worden de mannen dan ook vrijgesproken.

De rechter gaat niet mee in de eis van de officier van justitie om gevangenisstraffen van 9 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, op te leggen. Volgens de rechter lijkt het erop dat de verdachten werden uitgebuit. Ze zaten namelijk in een loods waar zij zelf niet uit konden en mochten geen telefoons hebben. Al met al vindt de rechter een geheel voorwaardelijke straf op z’n plaats, ook om de verdachten ervan te doordringen dat ze niet opnieuw de fout ingaan.