Eis: tien jaar cel voor doodslag op 72-jarige man

Rechtbank
Stockfoto: Politie

De 45-jarige B. heeft volgens het Openbaar Ministerie Teunis Weening (72) neergestoken in zijn woning aan het Sumatraplantsoen in Amsterdam-Oost. Weening wordt overgebracht naar het ziekenhuis waar hij korte tijd later bezwijkt aan zijn verwondingen. Tegen de 45-jarige B. eist het OM tien jaar gevangenisstraf.

Wat is er gebeurd in de avond van 17 december 2017? Waarom heeft de 72-jarige Teunis Weening die nacht het leven moeten laten? Bevredigende antwoorden op deze vragen zijn er niet heeft de officier van justitie vanmiddag op zitting gezegd. “De nabestaanden van Weening blijven daardoor zitten met onbegrip en een enorm verdriet.”

De verdachte geeft zelf geen openheid van zaken. Gedurende het verloop van het onderzoek stelt ze steeds haar verklaring bij, al naar gelang de onderzoeksbevindingen waarmee ze wordt geconfronteerd. Zo verklaarde ze eerst dat het slachtoffer zichzelf zou hebben gestoken. En later stelt ze dat zij Weening heeft gestoken uit noodweer. Hij zou haar bedreigd hebben met een mes. Beide scenario’s vindt het OM ongeloofwaardig.

De 45-jarige vrouw verklaart wisselvallig en onjuist. Ze was lange tijd alleen met het slachtoffer in zijn de woning geweest en heeft geen aannemelijk verklaring over wat zij al die tijd in de woning heeft gedaan. Ze heeft ook geen plausibele verklaring waarom het bloed van het slachtoffer op haar kledingstukken is aangetroffen. Daarnaast zijn er ook sterke aanwijzingen zijn dat ze de woning heeft schoongemaakt om haar betrokkenheid te maskeren.

In de vroege ochtend 17 december 2017 heeft de 45-jarige verdachte zelf 112 gebeld. Agenten die op de melding afkomen, treffen in de woning aan het Sumatraplantsoen de vrouw aan, samen met de zwaargewonde Weening. Hij blijkt in zijn buik, borst en hals te zijn gestoken

Volgens het Openbaar Ministerie is de vrouwelijke verdachte verantwoordelijk voor de dood van de 72-jarige man. Wat haar motief is, wordt na uitgebreid onderzoek niet duidelijk. “Het lijkt erop dat verdachte- gedreven door de behoefte van haar verslaving- die nacht haar zelfbeheersing is verloren,” aldus de officier van justitie vandaag.

Omdat er volgens de officier van justitie geen sprake is van voorbedachte rade, acht zij moord niet bewezen. Doodslag wel.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.