112Vandaag

Noord-Brabant

18 maanden cel geëist voor witwassen en uitkeringsfraude

Ingesloten in cel op politiebureau / sleutel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Den Bosch 18 maanden cel geëist tegen twee Brabantse verdachten voor witwassen en uitkeringsfraude. De man (29) en vrouw (26) uit Den Bosch kwamen in 2016 onder de aandacht van de autoriteiten door hun zogenaamde patsergedrag.

Verdachten leefden van een bijstandsuitkering en gaven veel meer geld uit dan dat er via de bijstandsuitkering binnenkwam. Ze reden in luxe auto’s en droegen dure kleding en sieraden. In totaal zou er meer dan 2 ton euro meer zijn uitgegeven dan mogelijk was op basis van legale inkomsten.

Stapels geld, horloges, sieraden en auto’s
Gedurende het onderzoek werden foto’s van uitgestalde geldbedragen aangetroffen evenals foto’s van diverse dure horloges, sieraden en auto’s. Ook bleek dat er voor grote bedragen contante opnames en stortingen werden gedaan en dat er geldwisseltransacties hadden plaatsgevonden.

Witwassen en uitkeringsfraude
Volgens de officier konden verdachten geen verklaring geven voor de herkomst van het geld. Zij is dan ook van mening dat dit geld verdiend is in het criminele circuit en dat verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen van ruim 2 ton euro. Ook wordt verdachten verweten dat zij opzettelijk hebben nagelaten de benodigde gegevens te verstrekken aan de gemeente ten behoeve van het vaststellen van hun recht op een bijstandsuitkering. Een deel van de onterecht ontvangen uitkering is inmiddels van beide verdachten teruggevorderd.

Strafeis
Een gevangenisstraf van 18 maanden voor beide verdachten vindt de officier hier op zijn plaats.

In deze eis werd door de officier meegewogen dat de verdachte man in 2012 door het Gerechtshof onherroepelijk werd veroordeeld voor witwassen.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

To Top