112Vandaag

Drenthe

Man zwaar mishandeld na advertentie op Speurders

Zitting

Als je een advertentie op Speurders plaatst, ligt het niet in de rede dat je in geval van een overeenkomst uiteindelijk zwaar lichamelijk letsel oploopt. De zaak die vandaag in de rechtbank in Assen is behandeld, toont aan dat dit toch zomaar kan gebeuren.

De vier jonge verdachten die vandaag terecht staan worden verdacht van diefstal met geweld. Op 13 augustus 2018 wordt in de vroege ochtend een gewonde man aangetroffen in een auto. Deze auto staat op een donker en afgelegen weggetje achter dierentuin Wildlands in Emmen. De man heeft fors letsel aan zijn hoofd en is nauwelijks aanspreekbaar. Wel weet de man te vertellen dat hij die avond ervoor een afspraak had met een dame. Toen de afspraak niet het gewenste resultaat had, wilde het slachtoffer terug lopen naar zijn auto. Plotseling verschenen er vier personen die hem hebben overvallen waarbij fors geweld is gebruikt.

Een van de verdachten, een 18-jarige vrouw uit Emmen, wordt door het OM gezien als het brein achter de actie. Zij heeft geld nodig en komt met het idee om een man af te persen en zorgt voor het contact met het latere slachtoffer. De drie andere verdachten, mannen in de leeftijd van 21 en 22 jaar uit Nieuw-Dordrecht en Emmen, zijn door de 18-jarige vrouw betrokken bij het plan. Alle verdachten hebben volgens het OM een dusdanige rol in het geheel vervuld dat er wat het OM betreft sprake is van medeplegen.

De vier hadden voorbereidingen getroffen voor de afpersing. Ze hadden touw, duct-tape, een mes en een Maglite meegebracht. De man moest onder druk worden gezet, geld afgeven en het was niet de bedoeling dat ze zonder buit zouden vertrekken. De afpersing liep anders. Het slachtoffer is met de zware Maglite tegen de grond geslagen, hij wordt nog geschopt en blijft met ernstig letsel op de grond liggen. Zijn sleutels en telefoon zijn meegenomen. Wat als afpersing begon, is geëindigd in diefstal met geweld met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

De officier eiste tegen de 18-jarige vrouw 15 maanden jeugddetentie waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De 21-jarige man uit Nieuw-Dordrecht hoorde 12 maanden jeugddetentie tegen zich eisen waarvan vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Deze twee zaken zijn behandeld volgens het adolescentenstrafrecht. De officier van justitie heeft daarbij wel gevorderd dat verdachten de komende twee jaar onder begeleiding van de reclassering blijven.

Tegen de andere verdachte eiste de officier een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan vier voorwaardelijk en tegen de jongen die volgens het OM heeft geslagen eiste zij 20 maanden gevangenisstraf waarvan vijf voorwaardelijk.

Uitspraak is op 28 maart.

To Top