Jeugddetentie en verplichte behandeling voor steekpartij - 112Vandaag

112Vandaag

Noord-Brabant

Jeugddetentie en verplichte behandeling voor steekpartij

cel

Een 17-jarige jongen uit Eindhoven is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor een poging tot doodslag. Hij krijgt hiervoor 90 dagen jeugddetentie en een voorwaardelijke plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel). Ook moet de jongen een reeds ingezette behandeling voor zijn stoornis voortzetten.

De verdachte stak afgelopen september een ander met een mes in zijn arm en borst. Een dergelijk delict veroorzaakt veel maatschappelijke onrust en leidt tot toename van gevoelens van angst en onveiligheid onder burgers. Het geweld heeft ook op het slachtoffer grote indruk gemaakt. Vaak hebben slachtoffers van dit soort delicten daar nog jarenlang last van. Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de verdachte eerder voor een soortgelijk delict is veroordeeld en dat deze steekpartij plaatsvond tijdens de proeftijd van die eerdere veroordeling.

De rechtbank beschouwt de verdachte als verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens een psychiater en een psycholoog lijdt de jongen aan een ziekelijke stoornis en gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens in de vorm van een ernstige autismespectrumstoornis. De verdachte is hiervoor inmiddels een behandeling gestart. Op advies van de deskundigen oordeelt de rechtbank dat de verdachte deze behandeling voortzet. Als stok achter de deur legt de rechtbank een voorwaardelijke PIJ-maatregel op. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 2.400 euro.

To Top