Celstraffen geëist voor geënsceneerde overval op koerier Mikropakket - 112Vandaag

112Vandaag

Provincies

Celstraffen geëist voor geënsceneerde overval op koerier Mikropakket

Rechtbank

Drie jonge mannen hoorden celstraffen van 15 tot 30 maanden, waarvan acht voorwaardelijk, tegen zich eisen. Een van de drie werkte als chauffeur bij Mikropakket en op 27 februari 2018 zou hij zijn overvallen. Door zijn bijzondere gedrag kwam hij al snel in beeld als verdachte; de overval was vermoedelijk gefingeerd. Uit het politieonderzoek dat volgde kwamen nog andere feiten boven water: de voorbereiding van een plofkraak, wapenbezit en heling van een Audi. Ook kwamen de twee medeverdachten in beeld.

De 19-jarige chauffeur verklaarde te zijn overvallen door twee jonge mannen. Getuigen hebben echter verklaard dat zij ook een oudere man bij de bestelbus hebben gezien. Ook is opmerkelijk dat de chauffeur de gebruikelijke procedures niet volgde, zoals niet uitstappen bij controle door de politie en het inschakelen van de alarmcode. Ook wilde hij geen hulp zoals gebruikelijk is na een overval. Door dit gedrag richtte het onderzoek zich op hem.

Op basis van tapgesprekken kwamen de 19- en 21-jarige medeverdachten in beeld en werden op 20 maart 2018 doorzoekingen gedaan in drie woningen en twee garageboxen. Daar werden niet alleen goederen gevonden die bij de ‘overval’ waren gestolen, zoals sieraden en politiekleding, maar ook een arsenaal aan wapens, een gestolen Audi, en goederen die gebruikt worden om een plofkraak te plegen. DNA-onderzoek, whatsapp gesprekken tussen de verdachten en afgeluisterde gesprekken leverden verder bewijs op dat de drie mannen betrokken bij of verantwoordelijk waren voor de gefingeerde overval, de verduistering van de goederen, de heling van de Audi, het voorbereiden van een plofkraak en wapenbezit. Al het bewijs vraagt om een uitleg, benadrukte de officier van justitie op de zitting, maar die gaven de verdachten niet.

De officier van justitie vond de geënsceneerde overval alleen bewezen jegens de chauffeur. De andere twee worden verantwoordelijk gehouden voor de heling van de weggenomen goederen. Alle drie worden ze verantwoordelijk gehouden voor de heling van de Audi en het voorbereiding van een plofkraak. Het wapenbezit (een Skorpion, revolver, Uzi, een handgranaat en scherpe patronen) is te bewijzen voor de chauffeur en de 21-jarige medeverdachte. De 19-jarige medeverdachte tenslotte heeft een pistool voorhanden gehad. Bijkomend feit is een verdenking jegens de 21-jarige verdachte van bedreiging van een persoon met een vuurwapen, dat daarbij ook is afgeschoten.

Bij haar eis hield de officier van justitie rekening met de enorme schade voor de werkgever, de geraffineerde werkwijze, het gevaar voor de samenleving en het feit dat de verdachten geen openheid van zaken hebben gegeven. Tegen de 19-jarige chauffeur eiste ze een celstraf van 24 maanden waarvan acht voorwaardelijk; tegen de 19-jarige medeverdachte die een leidende rol had gehad een celstraf van 30 maanden waarvan acht voorwaardelijk. En tegen de 21-jarige medeverdachte die een meer uitvoerende rol had 15 maanden waarvan acht voorwaardelijk, met voor allen daarbij diverse voorwaarden.

Ook vroeg ze de vordering van Mikropakket toe te wijzen, alsmede de vordering van de man die door een van de verdachten met een vuurwapen was bedreigd. De behandeling van de zaak wordt op dinsdag 12 maart voortgezet, dan zal een ontnemingsvordering worden besproken. Ook zal dan duidelijk worden wanneer de rechtbank uitspraak zal doen.

To Top