Celstraffen tot vijf jaar geëist tegen oplichtersbende - 112Vandaag

112Vandaag

Provincies

Celstraffen tot vijf jaar geëist tegen oplichtersbende

Rechtbank

Tegen vier personen die ervan verdacht worden een criminele organisatie te vormen gericht op oplichting heeft de officier van justitie vandaag gevangenisstraffen geëist tot vijf jaar onvoorwaardelijk. De drie mannen en een vrouw deden alsof ze wilden investeren in vastgoed of in sportclubs en lieten hun slachtoffers grote coupures vals geld omwisselen in kleinere coupures echt geld.

Ze namen hierbij valse namen aan en opereerden als DGB Finance, Adelman Finance of Abbey Investments. Een van de mannelijke verdachten hield zich vooral bezig met vastgoed; de ander vooral met sporters of sponsorcontracten.

De zaak kwam aan het rollen toen er een verdenking rees tegen de 51-jarige hoofverdachte van drugshandel en hij grote sommen geld bleek te hebben overgemaakt naar zijn rekening in Suriname. Na uitgebreid onderzoek waarbij is getapt en afgeluisterd, woningen doorzocht en is geobserveerd, ontstond een beeld van de organisatie. De twee hoofdverdachten zijn twee mannen van 51 en 54 jaar uit Nieuwegein. De 54-jarige man was verantwoordelijk voor de werving van de slachtoffers, de betalingen en het beheer, opslag en transport van het valse geld. Bij een doorzoeking in zijn woning is ruim tien miljoen aan vals geld aangetroffen. De andere man regelde de vergaderruimtes, de huurauto’s, de visitekaartjes en het briefpapier van de fictieve organisatie en hij benaderde de sportclubs. Bij een doorzoeking in zijn woning zijn verdovende middelen aangetroffen. Ook was hij in het bezit van een vals ID-bewijs. Een van de vrouwen, van 41 jaar, was betrokken bij de afspraken en het vervoeren en tellen van het geld. Een 63-jarige man had een meer uitvoerende rol bij de criminele organisatie.

Uit het financiële onderzoek blijkt dat de leden van de organisatie grote geldbedragen voorhanden hebben gehad en uitgegeven zonder dat zij een verklaring kunnen geven voor de herkomst van dit geld. Al met al gaat het om “een astronomisch bedrag”, van vele tonnen, dat werd omgezet in auto’s, money transfers en dure kleding en sieraden. Dat maakt dat de officier ook witwassen bewezen vond. Hij benadrukte het ondermijnende karakter van de feiten, het witwassen van illegale inkomsten uit oplichtingspraktijken: “Het witwassen van crimineel geld ontwricht het economisch betalingsverkeer in ernstige mate”.

Hij vroeg de rechtbank in totaal ruim acht ton af te pakken van de verdachten. Op grond van alle feiten en omstandigheden eiste hij een celstraf van vijf jaar onvoorwaardelijk tegen de 54-jarige man en 50 maanden celstraf tegen de 51-jarige man. Tegen de vrouwen eiste hij een gevangenisstraffen van 18 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk en tien maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Tegen de vijfde verdachte eiste hij tenslotte een celstraf van acht maanden onvoorwaardelijk.

To Top