Weerloze Ans stierf voor wat vakantiegeld

rechter
Stockfoto

De 85-jarige Ans stierf op 29 juni 2017 niet vredig in haar bed, zoals haar was gegund. Ze werd dood aangetroffen achter haar bed, vastgebonden aan de verwarming. Twee verdachten hoorden vandaag beiden 16 jaar cel tegen zich eisen. Ze gebruikten volgens het Openbaar Ministerie ‘onwaarschijnlijk veel geweld’ tegen de weerloze Ans. En dat alles omdat ze op vakantie wilden en er snel geld op tafel moest komen.

Ans wordt door vriendinnen gevonden nadat ze op vrijdag 30 juni niet was komen opdagen voor een afspraak. Uit haar dagboek, dat ze zeer gedetailleerd bijhield, blijkt dat ze op donderdagmiddag nog de herhaling van het tv-programma Jinek had gekeken. Die duurde tot 17.00 uur.

Wanneer de gegevens van haar bankpassen worden opgevraagd, blijkt dat ze tussen grofweg 17.00 uur en 21.00 uur om het leven moet zijn gebracht. Die avond al pint namelijk een onbekende man, verscholen achter een sjaal en zonnebril, met haar bankpas. Het is dan 20.57 uur. Er wordt 500 euro opgenomen.

Pinnen
Er wordt nog meer gepind. Kort na middernacht, het is dan dus vrijdag, wordt opnieuw geld opgenomen. Niemand weet dan nog wat er met Ans is gebeurd. En weer is het de man met de sjaal en zonnebril die pint, 1500 euro dit keer. En ook kort na middernacht op zaterdag staat weer iemand met de bankpas van Ans bij een pinautomaat, dit keer met een helm op. Het is de derde en laatste keer dat wordt gepind. Inmiddels is in het nieuws dat aan de Louis Davidsstraat in Den Haag een dode is gevonden.

De helm waarmee de laatste keer is gepind, vormt het eerste aanknopingspunt. De politie ziet dat er nog folie op het vizier zit, de helm lijkt dus nieuw. Ze achterhalen dat de helm die vrijdagochtend door een dame is gekocht bij een bouwmarkt. Op de parkeerplaats staat de auto van haar vriend te wachten, waar ze als passagier instapt. Dan rijden ze weg.

Op vakantie
De 48-jarige man en de 35-jarige vrouw worden in de dagen erna goed in de gaten gehouden. De vrouw levert op meerdere momenten sieraden in bij juweliers, waarvoor ze flinke bedragen ontvangt. Wanneer de politie de sieraden daarna in beslag neemt, blijken ze allemaal van Ans te zijn, die een uitgebreide administratie had.

Vervolgens stort de vrouw grote contante bedragen op haar eigen rekening. Van die rekening worden daarna vliegtickets geboekt en vakanties betaald. Een week na de dood van Ans gaan de verdachten naar Spanje. Weer terug in Nederland worden nog wat meer sieraden verkocht en opnieuw geld gestort, zodat de verdachten begin augustus ook nog een weekje naar Spanje kunnen. Zelf hebben ze nauwelijks geld en geen inkomen, sterker, samen zijn ze goed voor zo’n 250.000 euro aan schulden.

Gezichtsherkenning
Er worden telefoongegevens opgevraagd en er wordt uitgeplozen waar de auto van de vriend zoal is geweest. Die lijkt zich op de avond van 29 juni richting het huis van het slachtoffer te begeven. Beide telefoons van de verdachten worden uit- en weer aangezet in de periode waarin Ans moet zijn overvallen. Op de momenten dat er is gepind, bellen de telefoons verdachten juist weer lang met elkaar. Het OM denkt dat de pinner zeker wilde zijn dat het middernacht was geweest, zodat hij weer geld kon opnemen. Het lijkt er ook op dat de pinner een oortje in heeft.

Meerdere gezichtsdeskundigen stellen verder dat de pinner met de sjaal op zijn minst sterke gelijkenissen vertoont met de mannelijke verdachte. Zowel het oor als de neus, die op enig moment kort zichtbaar is, lijken op die van de verdachte.

Een gruwelijke dood
Bij de beroving van de 85-jarige Ans is een onwaarschijnlijke hoeveelheid geweld gebruikt. Ze wordt gevonden achter haar bed, vastgebonden aan een verwarmingsbuis, met een stapel kleding achteloos over haar heen gegooid. Bijna al haar ribben zijn gebroken, een borstwervel en het borstbeen. Haar neus is gebroken, haar mond en rechteroor gescheurd. Haar ogen zijn vol bloeduitstortingen en haar gezicht en lichaam bont en blauw. In haar keel was een kledingstuk gepropt, haar mond en ogen waren met tape afgeplakt.

‘De vastgestelde letsels,’ aldus de officier van justitie vandaag op zitting, ‘tarten ieder voorstellingsvermogen van hoe ze geleden moet hebben. De angst en pijn die ze gevoeld moet hebben, zijn onvoorstelbaar. Het valt niet anders te zeggen: Ans stierf een gruwelijke dood.’

DNA
Ondanks het buitensporige geweld dat is gebruikt, worden aanvankelijk in het huis geen sporen van een verdachte aangetroffen. Er zijn geen vingerafdrukken, er lijkt in eerste instantie ook geen DNA. Pas wanneer een doorbloed kussen wordt onderzocht, dat op Ans had gelegen, vinden experts toch nog één DNA-spoor. Volgens de deskundigen is het zeer veel waarschijnlijker dat dit afkomstig is van iemand in de familie van de mannelijke verdachte, dan van een willekeurige andere persoon.

Alles bij elkaar vindt het Openbaar Ministerie het klip en klaar dat de verdachten verantwoordelijk zijn voor de beroving en dood van de 85-jarige Ans. Elke verklaring die zij nog hebben gegeven kwam niet alleen te laat (pas na ruim een jaar, waarin alles kon zijn afgestemd) maar is ook nog eens volstrekt ongeloofwaardig. De officier van justitie vroeg daarom de rechtbank om verdachten te veroordelen tot 16 jaar cel voor gekwalificeerde doodslag.

Tweede overval
Tijdens dit onderzoek werd ook nog gekeken naar een onopgeloste overval van een jaar eerder. Toen werd een kwetsbaar echtpaar in Den Haag overvallen door een man en een vrouw, op ongeveer gelijksoortige wijze. Volgens het Openbaar Ministerie is er in die zaak zeker een verdenking, maar is het bewijs net niet voldoende. De officier van justitie heeft de rechtbank daarom gevraagd de verdachten voor dit tweede feit vrij te spreken.