Twee brandweermannen komen om bij explosie Parijs

explosie Parijs
Foto: Twitter

Parijs – Door de gasexplosie in een bakkerij in het centrum van Parijs zijn zaterdag drie mensen om het leven gekomen. Het slachtoffer heeft de Spaanse nationaliteit, meldde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken. De andere slachtoffers zijn twee brandweerlieden. Negen gewonden verkeren nog in levensgevaar en 37 anderen zijn minder ernstig gewond geraakt, melden de Franse autoriteiten.

“Een van onze brandweermannen werd na de explosie enkele minuten begraven onder het puin”, zegt commandant Moulin. “De schokgolf was tot vier straten ver te voelen.”

De gasontploffing gebeurde zaterdagochtend kort na 9 uur in bakkerij Hubert, op de hoek van de rue de Trévise en de rue Saint-Cécile, in het negende arrondissement van de Franse hoofdstad. De bakkerij was gesloten op het moment van de feiten.

De brandweer was snel ter plaatse en de wijk werd geëvacueerd. “De zware explosie is wellicht te wijten aan een gaslek en het gaat meer dan waarschijnlijk om een ongeval”, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Christophe Castaner, die ter plaatse reageerde tegenover de pers. Ook de Franse premier, Edouard Philippe, en de burgemeester van de Franse hoofdstad, Anne Hidalgo, kwamen ter plaatse.

Toeristische buurt

De bakkerij bevond zich in een toeristische wijk, nabij het wassenbeeldenmuseum Museum Grévin. De ravage is enorm: de straat is bezaaid met glas en puin, van tientallen gebouwen zijn de ramen kapot en ook tientallen auto’s zijn zwaar beschadigd.

Er zijn zowat 200 brandweerlui op de plaats van het onheil. Twee helikopters kwamen naar de regio om gewonden naar ziekenhuizen te brengen. De brandweer zoekt onder de brokstukken nog naar mogelijk andere gewonden.

“Het was een enorme knal”, aldus getuigen ter plaatse. “Alle ruiten explodeerden, enkele wagens werden weggeblazen en alle alarmen in de buurt werden geactiveerd.”

“Onze gasten, die eerst dachten dat het om een aanslag ging, werden op vraag van de brandweer geëvacueerd”, zegt Paula Nagui, receptioniste bij het naburige hotel Diva.

Zowel minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner, premier Edouard Philippe en burgeester Anne Hidalgo zijn ter plaatse gekomen.

Het parket van Parijs heeft een onderzoek geopend naar de oorzaak van de ontploffing. Volgens de procureur van de Franse hoofdstad gaat het “zeker” om een ongeval.