Iran waarschijnlijk betrokken bij liquidaties in Nederland

vlag iran
Vlag van Iran/Stockfoto: Wikipedia

De AIVD heeft sterke aanwijzingen dat Iran betrokken is geweest bij de liquidaties van twee Nederlanders van Iraanse komaf in Almere in 2015 en Den Haag in 2017. Beiden waren tegenstanders van het Iraanse regime.

Alert blijven
Minister Ollongren: “Dit is ontoelaatbaar. Het toont aan dat onze diensten continu alert moeten blijven om dit soort buitenlandse activiteiten in kaart te brengen. Inlichtingen van de AIVD hebben er dan ook mede toe geleid dat deze stevige diplomatieke maatregelen door Nederland en de Europese Unie zijn genomen.”

Onderzoek naar Iran
“De betrokkenheid van Iran bij de liquidaties onderstreept het belang van ons onderzoek naar de intenties van het Iraans regime”, aldus Dick Schoof (directeur-generaal AIVD).

Iran heeft belangstelling voor personen en organisaties die te boek staan als tegenstander van het huidige regime.

Het is gebleken dat indirect personen worden gebruikt voor acties in het buitenland. Meer over de handelswijze van Iran kan in het belang van het inlichtingenonderzoek niet openbaar worden gedeeld.

Samenwerking
Iran is niet alleen in Nederland actief. Schoof: “We werken intensief samen met buitenlandse collega’s om een beeld te krijgen van Iraanse inmenging in Europa.”