OM in beroep tegen beslissing rechtbank over politiemedewerkers - 112Vandaag

112Vandaag

Gelderland

OM in beroep tegen beslissing rechtbank over politiemedewerkers

rechter kijkt scherm

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland wenst alsnog over te gaan tot vervolging van twee politiemedewerkers vanwege hun deelname aan een criminele organisatie. Het OM gaat daarom in beroep tegen de beslissing van de rechtbank om het bezwaarschrift tegen de dagvaarding gegrond te verklaren.

Dat rechtbankbesluit viel afgelopen dinsdag tijdens de eerste zittingsdagen (pro forma) van een strafzaak waarin dertien verdachten terecht stonden voor betrokkenheid bij een criminele organisatie die zich gedurende anderhalf jaar heeft beziggehouden met grootschalige hennepteelt, diefstal van elektriciteit en witwassen.

Volgens het OM hebben de medewerkers met het verstrekken van informatie uit de politiesystemen bijgedragen aan de verwezenlijking van het doel van de organisatie, namelijk het op grote schaal telen van hennep. “De medewerkers hebben de medeverdachten gedurende langere tijd stelselmatig voorzien van politie-informatie, ook op eigen initiatief. Daardoor zijn zij onderdeel geworden van die criminele organisatie. Dit gaat wat ons betreft verder dan schending van het ambtsgeheim”, aldus de officier van justitie.

De medewerkers zullen in elk geval nog worden gedagvaard voor schending van het ambtsgeheim en computervredebreuk. Dit besluit was al genomen voordat de rechtbank het bezwaar tegen de dagvaarding gegrond verklaarde.

To Top