112Vandaag

Provincies

Jaren cel geëist voor overval op slapend stel in Alphense woning

agenten

Het was midden in de nacht toen een 42-jarige man en zijn 50-jarige vriendin wakker schrokken van drie mannen in hun slaapkamer in een woning aan de Langestraat in Alphen aan den Rijn. Twee van de overvallers begonnen meteen met een voorwerp op het hoofd van de man te slaan en schreeuwden daarbij om geld. De derde man sloeg ook de vrouw meerdere keren. Gisteren hoorde de inmiddels 20-jarige verdachte onder meer zes jaar cel tegen zich eisen.

Meer dan twintig hechtingen waren er nodig om de forse hoofdwond van het slachtoffer te dichten. Daarnaast liep hij een hersenschudding op. Zijn partner hield er verschillende bloeduitstortingen aan over. En natuurlijk kregen beiden de schrik van hun leven. Het was dan ook tussen 1.00 en 2.00 uur ’s nachts op 22 december 2016 toen zij letterlijk in hun slaap door de drie werden overvallen.

De vrouw riep dat haar portemonnee beneden lag. Daarop renden de mannen weer de trap af en kort daarop door de achterdeur naar buiten. Een tas, sleutels, telefoons, portemonnees met pasjes en geld, horloges en sieraden bleken naderhand te zijn verdwenen.

Hoodie
In de woning werd vervolgens een grijze hoodie gevonden en ook een geruite wastas met daarin een vuilniszak die niet van de bewoners waren. Op de vuilniszak zaten de vingerafdrukken van de 20-jarige hoofdverdachte uit Alphen.

De politie maakte een folder met een afbeelding van de tas en de trui en verspreidde die in Alphen. Die kwam ook in handen van mensen uit de omgeving van de verdachte. Zij spraken er via de telefoon over, met hem en met elkaar. Wat zij niet wisten, was dat zij getapt werden.

‘Heldendaad’
Ook een gesprek tussen de verdachte en zijn moeder werd afgeluisterd. Daarin wekte hij de indruk dat hij bij de overval betrokken was. Ook liep hij volgens getuigen te snoeven over de overval. Hij noemde dat zelfs een ‘heldendaad’ en zei dat ze het echtpaar ‘wel moesten mishandelen’ omdat het tegenstribbelde. Later zette hij een van de getuigen onder druk om zijn belastende verklaring over hem in te trekken.

De verdachte wordt behalve van de woningoverval in Alphen nog verdacht van twee andere misdrijven. Namelijk van een poging om op 26 maart 2016 een man en een vrouw in het Brabantse Lepelstraat te overvallen in hun woning. Die wisten zich echter in de huiskamer te verschansen waarna de overvallers weer afdropen. Ook wordt hij verdacht van een overval op een pizzabezorger op 13 juni 2017 aan de Saffierstraat in Alphen. Die zou hij met een mes hebben bedreigd met als buit 25 euro, pizza’s en een paar blikjes fris.

Jeugddetentie
Gisteren eiste de officier van justitie zes jaar cel tegen de 20-jarige man voor de woningoverval in Alphen en de overval op de pizzabezorger. Voor de poging woningoverval in Lepelstraat eiste hij bovendien nog zes maanden jeugddetentie. Op dat moment was de verdachte namelijk nog minderjarig en het jeugdstrafrecht kent een strafmaximum van twee jaar jeugddetentie.

To Top