Medeverdachte doodsbedreiging Geert Wilders op beeld

Dinsdag 28 augustus heeft de politie een Pakistaanse verdachte aangehouden voor een doodsbedreiging tegen politicus Geert Wilders. Mogelijk handelde deze verdachte niet alleen; op beelden is te zien dat hij contact heeft gehad met een andere man.

Het tweetal is maandag 27 augustus vastgelegd door bewakingscamera’s op Amsterdam Sloterdijk. Rond 16.50 uur wordt de verdachte, de man in de camouflagejas, geholpen door een andere man. De politie gaat ervan uit dat die man in ieder geval moet hebben vermoed wat de Pakistaan van plan was.

Mogelijk hebben de twee ook samen gereisd van Den Haag naar Amsterdam.

Grote Marktstraat
De medeverdachte is ook te zien op beelden van de Grote Marktstraat in Den Haag. Het is onduidelijk of deze man in Nederland woont of ergens anders. Wie herkent deze man?

Belangrijke getuige gezocht
Diezelfde maandag 27 augustus liep er rond 06.20 uur op Den Haag Centraal Station een jonge man met een rode rugzak. Hij liep, met een krantje in zijn hand, richting de Starbucks. Deze man wordt gezocht als belangrijke getuige.

De getuige stapte daarna in de trein richting Dordrecht. Hij droeg een bruin jack en had naast zijn rugzak ook een blauwe slaapzak bij zich.

Facebook-filmpje met bedreigingen
De Pakistaanse verdachte is bij de politie in het vizier gekomen door een post op Facebook. In een filmpje bedreigde hij in het Urdu, de taal die in Pakistan gesproken wordt, Geert Wilders met de dood. Ook dreigde hij met het plegen van een aanslag op de Tweede Kamer. De Pakistaan was vlak ervoor vanuit Frankrijk naar Nederland gereisd.

Dankzij een tip heeft de politie hem tijdig kunnen aanhouden. Er zijn redenen om aan te nemen dat de verdachte hulp kan hebben gehad in Nederland

Anoniem of vertrouwelijk tippen
Heeft u informatie? Neem contact op met de politie; dit kan ook anoniem via 0800 – 7000. Voor een vertrouwelijk gesprek belt u met het Team Nationale Inlichtingen op 079 – 34 58 999.