Verdachte van zeeroof Nederlands vrachtschip aangehouden in Zuid-Afrika

Zitting
Stockfoto: Rechtspraak

Op verzoek van het Openbaar Ministerie is in Zuid-Afrika een 28-jarige Nigeriaan aangehouden die verdacht wordt van ontvoering en gijzeling van de bemanning van een Nederlands vrachtschip begin dit jaar.

De 11-koppige bemanning van het schip werd ontvoerd en ongeveer een maand lang gegijzeld. De Nigeriaan wordt ook verdacht van zeeroof.

Een internationaal arrestatiebevel leidde vorige maand tot de aanhouding van de Nigeriaanse verdachte. De man was op doorreis in Zuid-Afrika toen hij op 7 november werd aangehouden. Hij bevindt zich gedurende de uitleveringsprocedure in hechtenis.

Terecht staan
In Nederland is onmiddellijk na de ontvoering een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Wanneer de verdachte wordt overgedragen zal hij naar verwachting terecht moeten staan voor wederrechtelijke vrijheidsberoving, gijzeling, gebruik van geweld aan boord van een schip, kaping van een vaartuig, afpersing en zeeroof.

Het is niet nog bekend hoe lang de uitleveringsprocedure zal duren.