112Vandaag

Noord-Holland

Gevangenisstraffen van 27 maanden geëist vanwege handel in gevaarlijk vuurwerk

vuurwerk

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Amsterdam onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 27 maanden geëist tegen een 69- jarige man uit Beekbergen en een 27-jarige man uit Beverwijk. Het OM verwijt het tweetal het voorhanden hebben van grote hoeveelheden gevaarlijk massa explosief vuurwerk en de handel daarin. “Zij zijn beiden een schakel geweest in een handel waardoor al jaren honderden mensen ernstig letsel oplopen rond een feestelijke gebeurtenis” zei de officier van justitie op zitting.

In de loods van de 69-jarige verdachte werden, bij de doorzoeking in november 2015, pallets met daarop vuurwerk aangetroffen. De pallets werden aangeleverd met de vrachtwagen van de 27-jarige verdachte. De informatie over de partijen vuurwerk in de loods kwam naar voren in een ander langlopend onderzoek waarvan de verdachten afgelopen voorjaar al terechtstonden voor het voorhanden hebben van 40.000 kilo vuurwerk. Het in de loods aangetroffen vuurwerk – in totaal ruim 2500 kilo- bleek voor particulieren illegaal vuurwerk te zijn. Het ging om zwaar knalvuurwerk, lawinepijlen en flowerbeds. Ook werden er duizenden massa-explosieve cobra’s aangetroffen, het type cobra 8, waarvan de kracht gelijk is aan die van een granaat.

Gevaarzetting
De loods was niet geschikt om het gevaarlijke vuurwerk in op te slaan, met alle risico ‘s van dien. Er was geen vergunning voor de opslag van massa explosief vuurwerk. De vrachtwagen waarmee het vuurwerk aangeleverd werd voldeed niet aan de vereisten voor transport van massa-explosieve waren. Er zijn aanwijzingen dat er meerdere ritten zijn gereden, zei de officier van justitie op zitting: “Bij dat vervoer heeft verdachte grote risico’s genomen voor zichzelf en zijn medeweggebruikers. Niemand anders in de buurt van de verdachte wist van het vuurwerk in zijn vrachtwagen. Geen enkele hulpdienst zal er rekening mee gehouden hebben als er een ongeluk had gevonden. Geen enkele veiligheidsvoorziening, behalve het vervoeren van het vuurwerk in de oorspronkelijke dozen, was genomen.”

Slachtoffers door handel in professioneel vuurwerk
Volgens het OM blijkt uit het dossier dat de verdachten het vuurwerk verder wilden verhandelen. “Vanuit een onveilige loods naar afnemers in woonwijken, met buren en kinderen en met al het gevaar en het hoge risico van dit soort vuurwerk, ook in kleinere hoeveelheden.” Bij de jaarwisseling in 2015 vielen er 482 slachtoffers”, schetste de officier van justitie een beeld. “42 van deze slachtoffers moesten worden doorverwezen naar een plastisch chirurg. In ongeveer de helft van die gevallen was de oorzaak van het letsel illegaal vuurwerk. Over het geheel bezien werd 25% van alle ongelukken veroorzaakt door illegaal vuurwerk. De voorzichtige conclusie mag dan worden genomen dat als het mis gaat met illegaal vuurwerk, het letsel snel groter is.” Ook in de jaren na 2015 zouden de twee dodelijke slachtoffers die vielen, veroorzaakt zijn door illegaal vuurwerk.

Niet om gevaren bekommerd
Verdachten hebben zich niet om de gevaren bekommerd, zei de officier van justitie op zitting. En dat vindt het OM ernstig. De 69-jarige verdachte verklaarde zelfs dat hij gevaarlijk vuurwerk aan zijn personeel zou hebben willen geven als kerstpakket. Het OM rekent beide verdachten aan dat zij een rol hebben gespeeld op de Nederlandse vuurwerkmarkt waarbij illegaal vuurwerk in handen komt van particulieren. “Zij zijn beiden een schakel geweest in een handel waardoor al jaren honderden mensen ernstig letsel oplopen rond een feestelijke gebeurtenis.” Mede daarom ziet het OM gevangenisstraffen van 27 maanden onvoorwaardelijk met aftrek van het voorarrest voor beide verdachten als passend.

De rechtbank doet op 27 december 2018 Uitspraak.

To Top