Trap niet in malafide webshops!

webshop

Wil jij iets online bestellen? Trap dan niet in malafide webshops! Sommige websites lijken sprekend op die van bekende bedrijven, maar in werkelijkheid zitten er oplichters achter.

Een recent voorbeeld is www.tele2-nederland.com. Het lijkt om de originele Tele2 website te gaan, maar wanneer je een telefoon bestelt, kun je fluiten naar je geld én telefoon.

Eerder werden al webshops nagemaakt van Coolblue en KPN. In alle gevallen werd misbruik gemaakt van de bedrijfslogo’s, het Thuiswinkel Waarborg en Webshopkeurmerk. Zorg dat je er zeker van bent dat je met de originele aanbieder te maken hebt.

Als je via de nagemaakte website een aankoop wilt doen, lijkt het of je met iDEAL kunt betalen. Normaal word je omgeleid naar de iDEAL omgeving en kan je een betaling direct uitvoeren in de eigen bankomgeving.

Bij www.tele2-nederland.com is dit niet het geval. Nadat de bestelling is afgerond, wordt er een betaallink naar jouw mailadres verzonden.

Bij het aanklikken van de link, wordt je geleid naar een website van een bank en is het mogelijk om de betaling uit te voeren.

Bij het doen van een aankoop via een website, is het niet normaal dat de betaallink per mail wordt verzonden, de betaling zal altijd in de website omgeving geactiveerd worden, waarna je omgeleid wordt via iDEAL, naar jouw eigen bank omgeving. Of het is mogelijk om gebruik te maken van een creditcard of een betaling via afterpay.

Maar hoe herken je een valse website?
Voor meer tips kan je naar https://www.politie.nl/themas/internetoplichting.html#alinea-title-hoe-kan-ik-veilig-handelen-op-internet.
Ook is het mogelijk om gegevens van de verkoper de controleren op: https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html