112Vandaag

Noord-Brabant

Jaren cel geëist voor brute overval op oude vrouw (78) in Bladel

Zitting

De dag dat ze op laffe wijze werd overvallen in haar slaap in haar woning, zal voor altijd in het geheugen van het slachtoffer staan. Deze 7 september 2017 drongen twee mannen de slaapkamer binnen van het dan 78-jarige slachtoffer in Bladel. Eén scheen met een zaklamp in haar gezicht om vervolgens onophoudelijk in haar gezicht te stompen. De andere doorzocht haar kamer. Zij verzette zich hevig en de overvallers vertrokken vervolgens zonder iets mee te nemen.

Voor deze brute overval eist het Openbaar Ministerie Oost-Brabant voor de rechtbank in Den Bosch forse gevangenisstraffen. De 25-jarige man uit Breda wordt verdacht van de daadwerkelijke overval en mag zes jaar de cel in als het aan het OM ligt. De 33-jarige verdachte uit Breda wordt medeplichtigheid aan de gewelddadige overval ten laste gelegd. Tegen hem werd vier jaar geëist. De informatie over dat er geld te halen zou zijn bij het slachtoffer, werd volgens het OM door de 23-jarige verdachte uit Eindhoven doorgespeeld. Hij werkte bij de bank waar het slachtoffer eerder een groot gelbedrag had opgenomen. Tegen hem eist het OM drie jaar gevangenisstraf.

Direct na de overval werd er een onderzoek gestart. Aanvankelijk tastte de politie in het duister over motieven en identiteit van de daders. Toen bleek dat het slachtoffer in de zomer van 2017 een groot geldbedrag bij haar bank bestelde en had opgehaald, ging het balletje rollen. Hier was sprake van een overval door een deel van de groepering die in de pers bestempeld is als de ”Rabobende”. Een groep criminelen die mensen overviel, die kort daarvoor een groot geldbedrag hadden besteld en opgehaald bij hun bank. Informatie over die geldbestellingen werd hen doorgespeeld door medewerkers van die bank die in het complot zaten. De 23-jarige verdachte uit Eindhoven wordt door het OM gezien als een van die zogenoemde bankmollen. Hij was een van de bankmedewerkers die de gegevens van slachtoffer uit Bladel raadpleegde, kort nadat zij een geldbestelling deed bij haar bank.

De 33-jarige verdachte uit Breda is samen met de 25-jarige verdachte al op 8 en 19 juli in Bladel, blijkt uit telefoongegevens. “Voorverkenningen” noemde de officier van justitie dit. “En vermoedelijk wilde de mannen de vrouw al overvallen net na de het opnemen van het geld, maar dat is om een of andere reden mislukt,” aldus de officier ter zitting.

De 25-jarige verdachte wordt gezien als de man die de overval daadwerkelijke heeft gepleegd. Hij is te linken aan de voorverkenningen maar zeker ook aan de overval zelf. Zijn DNA werd aangetroffen op tie-wraps die de overvallers hadden achtergelaten op hun de plaats delict.

Dat het in deze zaak om een laffe daad gaat staat buiten kijf. Een overval die diepe sporen heeft nagelaten bij het slachtoffer en haar naasten. Geen van de verdachten heeft op welk moment dan ook, blijk gegeven van enig inzicht of berouw. Zij hebben enkel en alleen uit winstbejag gehandeld om er zelf beter van te worden. Of, zoals 23-jarige verdachte het verwoordde: “Ik wil zoveel geld, dat ik geen seconde meer aan geld hoef te denken”.

“Het excessieve geweld, de organisatie en voorbereiding van de overval, het winstoogmerk en de proceshouding van verdachten, brengen met zich dat het naar mening van het OM in wezen niet uitmaakt dat het hier om een poging gaat. Het is hooguit aan het hevige verzet door het slachtoffer en de angst voor ontdekking te danken dat het niet erger afliep en de daders geen buit maakten,” besluit de officier haar betoog.

De rechtbank doet binnenkort uitspraak.

To Top