“Aanslagpleger Straatsburg geneutraliseerd tijdens politieoperatie”

Chérif Chekatt
Chérif Chekatt

In de Straatsburgse wijk Neudorf is terrorist Cherif Chekatt vanavond doodgeschoten tijdens een politieoperatie. Dat meldt Reuters op gezag van een bron bij de politie.
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Castaner deelde vanavond mee dat er een nieuwe politieoperatie was opgestart in de wijk Neudorf. Daarbij weerklonken schoten. Een bron bij de politie verklaarde aan Reuters dat de schutter die dinsdagavond mensen neerschoot tijdens de kerstmarkt in Straatsburg werd geneutraliseerd.

Eerder op de dag vond er al een operatie plaats, waarbij talrijke wagens overdwars over de weg gezet werden om het verkeer tegen te houden. Zwaarbewapende en door schilden beschermde politieagenten bewogen zich groepsgewijs voort en gingen huizen binnen. De operatie werd uiteindelijk gestaakt, maar is nu dus hervat.

De aanleiding voor de eerste operatie van vandaag was niet duidelijk. “Het gaat om twijfel wegnemen zoals dat al meermaals het geval was de voorbije 36 uur. Het is niet direct een signaal en het wil niets zeggen, laat ons het onderzoek verder laten gaan”, zei Castaner eerder op de dag in de Franse Senaat.

Een bron zei dat de operatie wel in het onderzoek past maar niet meteen het oppakken van de verdachte als doelstelling heeft.

Vijfde aanhouding
In het kader van het onderzoek naar de aanslag op een kerstmarkt in Straatsburg is vandaag nog een vijfde persoon vastgezet ten behoeve van het onderzoek (“garde à vue”), zo is bij het parket van Parijs vernomen.

Het gaat volgens justitie in Parijs om een 39-jarige vriend van hoofdverdachte Chériff Chekatt. Die had een nauwe band met de beroepscrimineel Chekatt en ze zaten eerder samen in de cel. Chekatt zou voor hij dinsdag op voorbijgangers in het centrum van Straatsburg schoot bij deze vriend in Lingolsheim, ten zuidwesten van de stad, hebben overnacht. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn de ouders en twee broers van de verdachte al in hechtenis genomen.

Volgens nieuwszender BFTMV is een zus van de verdachte zonder in hechtenis te zijn genomen verhoord en is haar appartement in Parijs doorzocht.

Taxi naar Neudorf
Meteen na de aanslag heeft de vermoedelijke dader zich dinsdag in Neudorf met een taxi laten afzetten om dan na een schietpartij met de politie te verdwijnen. In de buurt bevindt zich ook de woning van Chérif Chekatt. Die is doorzocht.

Honderden politieagenten zijn voor de tweede dag op rij op zoek naar Straatsburg-schutter Cherif Chekatt. Regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux vertelde vanmorgen tegen het Franse CNews: “Het maakt niet uit of we hem dood of levend te pakken krijgen. Als we hem maar zo snel mogelijk vinden.”

Het noordoosten van Frankrijk zit net als gisteren volledig op slot. Treinen, snelwegen en grensovergangen worden gecontroleerd in de klopjacht naar de voortvluchtige man die drie mensen doodde en 13 mensen verwondde. Vijf gewonden, onder wie iemand die hersendood werd verklaard, zijn er erg aan toe. Er zijn ruim 700 agenten op de been.

Vooral niet zelf ingrijpen
Van de 29-jarige verdachte ontbreekt voorlopig ieder spoor. Frankrijk heeft inmiddels het hoogste veiligheidsniveau bereikt. De dader wordt gezien als een grote dreiging. Franse autoriteiten hebben een poster van Chekatt verspreid en roepen getuigen op zich te melden in de zoektocht. De poster meldt dat het om een ‘gevaarlijk individu’ gaat en roept de Fransen op om vooral niet zelf in te grijpen. Iedereen die mogelijk weet waar Chekatt zich ophoudt, wordt opgeroepen contact op te nemen met de autoriteiten.

De Franse politie roept in een tweet automobilisten op om de voortvluchtige verdachte van de aanslag in Straatsburg niet te helpen. “Knipperen met lichten, verwittigingen op de radar. Signaleer niet de aanwezigheid van politiemensen en wegcontroles, u riskeert de voortvluchtige dader te helpen”, klinkt het.

Nog wel in Frankrijk?
De in Straatsburg geboren schutter met een Noord-Afrikaanse achtergrond is geradicaliseerd en draagt mogelijk een vuurwapen en een mes. Het is maar de vraag of hij nog in Frankrijk is, vandaar dat ook in Duitsland en Zwitserland agenten naar de man op zoek zijn. Omdat de schutter gewond is aan zijn arm, is het een optie dat hij mogelijk toch dicht bij Straatsburg verblijft.

Volgens regeringswoordvoerder Griveaux maakt het dus niet uit in welke hoedanigheid Chekatt wordt gevonden, als het maar zo snél mogelijk gebeurt. Het is niet bekend of de politiemachten opdracht hebben gekregen om Chekatt neer te schieten.

Blauwe plek van het bidden
Getuigen van de schietpartij, die dinsdagavond rond 20.00 uur plaatsvond bij een kerstmarkt in de Franse stad, hebben gemeld dat de dader luid de woorden ‘Allahu Akbar’ schreeuwde voordat hij de schoten losten. Volgens de burgemeester van Straatsburg is het dan ook overduidelijk dat de man handelde vanuit een terroristisch motief. Het openbaar ministerie geeft aan dat dit nog niet met zekerheid te zeggen is.

Volgens zijn buren was het niet duidelijk aan de dader te zien dat hij was geradicaliseerd. “Hij droeg geen islamitische kleding, liep vooral rond in trainingspak.” Wel is op foto’s van Chekatt te zien dat hij een zogeheten prayer bruise heeft; een blauwe plek op zijn voorhoofd ontstaan door het vele bidden.

De schutter stond al lange tijd onder de aandacht van politie en justitie omdat hij naast 27 eerdere veroordelingen op een lijst stond van geradicaliseerde Fransen. De verdachte zou in de gevangenis een obsessieve fascinatie voor het geloof hebben ontwikkeld. Hij probeerde daar ook mede-gevangen te radicaliseren.