112Vandaag

Provincies

Zinloze en wrede dood blijft een raadsel

Zitting

Het is nog steeds een raadsel waarom de 53-jarige Lore dood moest. Toch sloeg haar man met een vuisthamer haar schedel in op 24 februari in Den Haag. Een zinloze, wrede en onbegrijpelijke daad, waarvoor het Openbaar Ministerie dinsdag 11 jaar cel eiste tegen de 65-jarige verdachte voor doodslag.

Het misdrijf komt aan het licht wanneer Lore’s werkgever op maandag 26 februari bij haar huis gaat kijken. Ze was niet op haar werk gekomen, en dat was vreemd voor de zeer trouwe en punctuele werkneemster. Als niemand open doet schakelt de werkgever de politie in, die krijgt uiteindelijk contact met de man van Lore die op de bank ligt.

De politie wil na een korte blik in de woonkamer naar boven gaan, maar dat hoeft volgens de man niet. ‘Daar is niemand,’ zegt hij, ‘ze ligt daar.’ Hij wijst op een inbouwkast, waar het levenloze lichaam van Lore blijkt te liggen onder een dekentje.

Duidelijk is dat extreem geweld is toegepast op de schedel, en de man wijst op een hamer achter de vuilnisbak in de keuken. Daarop zitten bloedsporen van het slachtoffer. Verdachte zegt dat hij vijf of zes keer heeft geslagen, toen zijn vrouw op de bank lag te slapen.

Grote vraag die blijft en nog altijd niet is beantwoord: waarom werd Lore om het leven gebracht?

Haar man vertelt in zijn eerste verklaringen over financiële problemen en dat het uitgavenpatroon van zijn vrouw hem de keel uithing. Twintig jaar opgekropte frustratie kwam plotseling vrij, denkt hij. Maar als hij er later nog eens over denkt, kan hij zich geen aanleiding herinneren.

Uit het onderzoek is gebleken dat er schulden waren, maar deze waren niet dusdanig dat er bijvoorbeeld executoriale verkoop van het huis dreigde, of dat zij al weken droog brood aten. Lore financierde haar uitgaven ook zelf, met een eigen inkomen uit een fulltime baan.

De officier van justitie had dinsdag op zitting dan ook geen goed woord over voor de daad van verdachte:

‘Als we de lezing van verdachte volgen, heeft Lore de aanval totaal niet zien aankomen, laat staan dat zij zich daartegen heeft kunnen verweren. Een weerloze vrouw, in haar slaap, met grof geweld om het leven gebracht, door de man met wie zij in de uren daarvoor had gegeven en hun gemeenschappelijke hobby – het afstruinen van rommelmarkten – had uitgeoefend. Er was op dat moment geen hevige ruzie waarbij ze elkaar letterlijk in de haren vlogen of verdachte tot het uiterste werd getergd. En dan had hij er uiteraard voor kunnen kiezen zijn echtgenote te verlaten. Waarom Lore dood moest, is een raadsel.’

De politie trof de man maandagochtend in deplorabele toestand aan. Hij had het sinds zijn daad zaterdagavond laat op een drinken gezet, naar eigen zeggen om zich van het leven te beroven. ‘Hoe verdachte de uitvoering hiervan precies voor zich zag, is onduidelijk gebleven,’ zei de officier van justitie tot slot. ‘Hij heeft de woning verlaten om meer sterke drank te halen en is gaan drinken. Op een paar meter afstand van het ontzielde lichaam van zijn vrouw.’

To Top