Verdachte van handel in illegaal vuurwerk aangehouden

vuurwerk
Stockfoto: Politie

Op 28 november j.l. heeft de politie, vuurwerkteam Rijnmond Zuid-West, in het kader van een strafrechtelijk onderzoek, een 26-jarige man uit Hellevoetsluis in Spijkenisse aangehouden. Hij wordt ervan verdacht in grote hoeveelheden illegaal vuurwerk te hebben gehandeld. Op diverse locaties werd in totaal ca. 3000 kg vuurwerk in beslaggenomen. Het strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan onder leiding van het Functioneel Parket.

De politie kwam de man en zijn handel op het spoor door een tip via Meld Misdaad Anoniem. Ook beschikte de politie over eigen informatie die naar de verdachte wees. Na de aanhouding van de verdachte werden twee panden in Spijkenisse en Hellevoetsluis doorzocht waar in totaal ca. 2300 kg illegaal vuurwerk werd aangetroffen. Het pand in Spijkenisse was in de buurt van een indoor speelparadijs, het pand in Hellevoetsluis was in de buurt van een benzinepomp. Bij een bekende van de verdachte lag nog eens ca. 250 kg illegaal vuurwerk en de verdachte zelf had ook meer dan 300 kg illegaal vuurwerk in zijn auto liggen.

Kopers
De kopers van dit illegale vuurwerk, woonachtig in de omgeving van Spijkenisse, Hoekse waard, Rozenburg en Hellevoetsluis, hebben inmiddels bezoek gehad van de politie. Daarbij is het aangetroffen illegale vuurwerk in beslag genomen en hebben de kopers een proces verbaal gekregen.

Voorlopige hechtenis
De verdachte is op 4 december voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Deze heeft de voorlopige hechtenis met 14 dagen verlengd.

Gevaar van illegaal vuurwerk
Illegaal vuurwerk is, in handen van particulieren, levensgevaarlijk en heeft vaker geleid tot ernstige brandschade en vele ongelukken met slachtoffers die ledematen zijn verloren en oog- of gehoorschade hebben opgelopen, waaronder jonge kinderen. Het vervoer van het vuurwerk over de weg en de opslag ervan in woningen creëert bovendien grote veiligheidsrisico’s voor anderen.

Illegaal vuurwerk is nog steeds een groot veiligheidsprobleem. De inspanningen van de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) en het Openbaar Ministerie om de handel in illegaal vuurwerk te bestrijden worden daarom onverminderd voortgezet.

Niet alleen het verkopen van illegaal vuurwerk is strafbaar, ook particulieren die (online) illegaal vuurwerk kopen zijn strafbaar. Op de handel maar ook op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.