RB Zwolle: 3 jaar cel voor witwassen vermoedelijk crimineel geld

Rechtbank
Stockfoto: Politie

De rechtbank in Zwolle heeft maandag een 56-jarige Amsterdammer conform de eis van de officier van justitie van het landelijk parket veroordeeld tot een celstraf van 3 jaar wegens witwassen. De man raakt ook een huis van 1,5 miljoen kwijt en bijna een ton aan cash geld.

De man heeft geen enkele verklaring kunnen geven voor de ontvangst van heel veel geld, ruim 2 miljoen euro, en het feit dat hij een huis betaalde zonder hypotheek. Volgens het LP was de man vermoedelijk transporteur van drugsgeld. Zoals de officier twee weken geleden zei: Zonder transport staat alles stil, en dat geldt ook voor het transport van drugsgeld.

Ongebruikelijke transacties

De politie kwam de man op het spoor nadat een bank en een kledingwinkel zogenoemde ongebruikelijke transacties meldden. De bank kwam met drie overschrijvingen tussen een recyclingbedrijf en drie zogenaamde fruitimporteurs van in totaal ruim een miljoen euro. De kledingwinkel meldde de aankoop van kleding ter waarde van 30.000 euro, betaald in briefjes van 100.

Fruitimport

De fruitbedrijven waren nauwelijks actief, en bestonden bovendien maar heel kort. Er was weliswaar wel even gehandeld in bananen en ananassen, maar waar die bleven en waar het geld vandaan kwam om ze te kopen, is niet duidelijk geworden. Ook de handel in schroot is niet duidelijk geworden.

Deklading cocaïne

Volgens de officier is wijd en zijd bekend dat vage fruitimportbedrijfjes vooral van belang zijn voor de inkoop van fruit dat als deklading voor cocaïne kan dienen. De man heeft met het rondpompen van het geld een wezenlijke bijdrage aan de instandhouding van de criminele keten van drugssmokkel en – handel geleverd, aldus het LP.