Oudere dames gepakt door portemonneedief

Ingesloten in cel op politiebureau / sleutel
Stockfoto

Het leken makkelijke doelwitten: oudere dames in de supermarkt. Een 54-jarige man beroofde er negen. ‘Ontzettend laf,’ aldus de officier van justitie. Maar waar verdachte geen rekening mee had gehouden, was dat hij op camerabeelden eenvoudig was te herkennen.

Elke keer was zijn handelswijze dezelfde: dicht tegen een oudere dame gaan staan, om zelf iets uit een schap te kunnen pakken, en ondertussen de portemonnee gappen. Uit een jaszak, uit een broekzak, zelfs uit zakken met ritsen. De producten zette hij daarna weer terug. ‘Nee, deze aardbeien zijn me toch te klein.’

Andere keren nam hij simpelweg de hele tas mee, die zijn slachtoffer aan het haakje van de kar had hangen. De tas werd vervolgens ergens in de supermarkt teruggevonden, zonder portemonnee erin.

Steeds ging de verdachte naar weer een andere supermarkt, zonder zelf ooit iets te kopen. ‘Hij ging bewust op pad om te stelen,’ denkt de officier van justitie. ‘Maar je mag nooit aan iemands spullen komen. Ook niet als die persoon toevallig haar tasje of portemonnee een paar seconden niet in het oog heeft.’

Door zijn eigen schuld liep de verdachte uiteindelijk in de kijker. Bij de eerste vier diefstallen droeg hij telkens dezelfde polo. Daarna viel hij op door een zomerse blouse met cocktailglaasjes erop. De politie wist de man zonder vaste woon- of verblijfplaats uiteindelijk op te sporen en aan te houden.

‘Het zijn ontzettend laffe feiten,’ zei de officier van justitie maandag in de rechtbank, ‘waar steeds oude vrouwen het slachtoffer van werden.’ De oudste dame was 84. Voor één van de slachtoffers legde het winkelpersoneel geld bij elkaar, zodat ze toch haar boodschappen kon meenemen.

Het Openbaar Ministerie eiste 36 maanden cel.