Resultaten actieweek tegen ondermijning

In het kader van de integrale actieweek Ondermijning zijn afgelopen week meer dan honderd locaties in Zuid-Nederland bezocht. Het betrof locaties in het agrarische buitengebied en op industrieterreinen.

De interventies waren voorbereid door gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, RIEC en de Belastingdienst.

Zuid-Nederland
De actieweek vond plaats in het kader van de intensiveringsaanpak ondermijning in Zuid Nederland. De aanpak, die eind 2014 is gestart in de drie zuidelijke provincies Brabant, Zeeland en Limburg, heeft tot doel als één daadkrachtige integrale overheid criminele netwerken te verstoren en de productie van hennep en synthetische drugs substantieel terug te dringen.

Hennepkwekerijen
De afgelopen week zijn er vijf hennepkwekerijen ontmanteld waarin ruim 1300 planten stonden. Vrijdag zeven december werd in Eindhoven nog een ware hennepfabriek aangetroffen naar aanleiding van een bestuurlijke controle.

Op verschillende locaties zijn de benodigdheden voor de bouw van een hennepkwekerij in beslag genomen. In Nispen (West-Brabant) troffen agenten een ondergrondse in aanbouw zijnde kwekerij aan.

Daarnaast vond de politie eerder deze week in een woning in Eindhoven ruim twee kilo gedroogde henneptoppen. In een bedrijf namen we 100 kilo wijnsteenzuur in beslag. Daarvan is bekend dat het wordt gebruikt in het productieproces van Crystal Meth. Dinsdagmiddag 4 december werd in Valkenswaard een drugslab aangetroffen in een woning.

In Lithoijen werd in een loods een drugslab aangetroffen. De eigenaresse van de loods is door de politie aangehouden.

Hercontroles
Een hercontrole op het bedrijventerrein Kruisstraat leidde tot de vondst van een hennepkwekerij in een bedrijfspand. De politie onderzoekt deze vondst. In datzelfde pand bleek niet voldaan te zijn aan de bouwvoorschriften, want er was een illegale muurdoorbraak. In een eengezinswoning bleken rond de twintig bewoners de woning te gebruiken. Dat zijn er veel te veel. Niemand van hen is ingeschreven bij de BRP. Dat is verplicht in Nederland.

Naast de illegale tabaksfabriek in Landgraaf werd ook in Zeeland-West-Brabant een illegale sigarettenfabriek aangetroffen, waarnaar de FIOD verder onderzoek zal gaan doen. Bij die fabriek werden ook zes verdachten aangehouden.

Verder nam de politie nam twee gestolen voertuigen, 1580 liter rode diesel en een doorgeladen vuurwapen in beslag.

Offensief
Een breed offensief is nodig om ondermijning te bestrijden. Deze week is weer gebleken dat wanneer je met meerdere partijen samenwerkt je sterker staat. Op meerdere locaties zijn naar aanleiding van hercontroles nieuwe strafbare feiten boven tafel gekomen. De belastingdienst gaat naar aanleiding van de integrale actiedagen ondermijning nader onderzoek doen op een aantal subjecten en locaties.

Meld het!
Ziet, hoort, ruikt u onraad? Heeft u het gevoel dat er iets niet pluis is? Meld het. Altijd. Bel 112 als elke seconde telt en 0900-8844 bij geen spoed, wél politie. Melden kan ook anoniem via M (Meld Misdaad Anoniem). Bel dan 0800 -7000.