Professionele overval Hoofddorp: OM eist 47 maanden

Rechtbank
Stockfoto: Politie

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland heeft tegen drie mannen uit Zuid-Holland een gevangenisstraf van bijna vier jaar geëist. Het OM beschuldigt de verdachten van een gewelddadige overval op een bedrijf in Hoofddorp. Daarbij zijn dozen henneptoppen buit gemaakt.

Grof geweld
Verdachten hebben volgens het OM op 26 mei 2015 op klaarlichte dag een zeer brute overval gepleegd. Ze dragen bivakmutsen en kogelwerende vesten, en de mannen gebruiken automatische vuurwapens, waarmee zij hun slachtoffers bedreigen. Daarbij moeten de slachtoffers op de grond gaan liggen, de handen met tie wraps achter hun rug gebonden. Eén van de slachtoffers loopt een forse hoofdwond op doordat hij met een hard voorwerp op zijn hoofd is geslagen.

Professioneel
De overval is volgens de officier van justitie goed voorbereid: ‘’Dat blijkt uit de voorbesprekingen en voorverkenningen die verdachten hebben gedaan, het gebruik van gestolen auto’s met valse kentekenplaten, en gebruikmaking van afgeschermde telecommunicatie.’’
De officier vervolgt: ‘’Dit alles heeft zich kennelijk in het criminele milieu afgespeeld nu de overval betrekking had op dozen met henneptoppen. De verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan een zware vorm van criminaliteit, die niet alleen zeer bedreigend is en traumatiserend kan zijn voor de slachtoffers, maar ook veel onrust en gevoelens van onveiligheid veroorzaakt in de samenleving.’’

47 maanden
De officier van justitie eist tegen alle drie de mannen 47 maanden gevangenisstraf. In de strafeis heeft de officier rekening gehouden met het samenwerkingsverband, de professionele werkwijze en het wapentype dat is gebruikt. Ook het gebruikte geweld jegens de slachtoffers dragen bij aan de hoogte van de eis. Wel is rekening gehouden met het tijdsverloop in de zaak.