Celstraffen geëist voor georganiseerde drugshandel in supportershome Vak-P Enschede

celdeur
Stockfoto

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft gevangenisstraffen variërend van 12 tot 24 maanden geëist tegen vier mannen uit Enschede, variërend in de leeftijd van 32 tot 46 jaar. Zij worden verdacht van drugshandel in georganiseerd verband, onder meer vanuit het home van supportersvereniging Vak-P in het stadion van FC Twente in Enschede. “Het geweld, intimidatie en machtsmisbruik dat vaak gepaard gaat met georganiseerde drugshandel hebben een zwaar ondermijnend effect op onze samenleving. Het holt het vertrouwen uit dat wij hebben in de overheid, het bedrijfsleven en de samenleving als geheel”, aldus de officier van justitie.

De drugshandel kwam aan het licht na een inval in het supportershome op 6 juli vorig jaar. Bij de inval werden 45 wikkels met cocaïne gevonden. Volgens de officier van justitie zijn de verdachten voorafgaand aan de inval gezien bij meerdere wedstrijden in het stadion van FC Twente, waarbij zij drugs dealden in de gracht rond het veld.

Ook maakten de verdachten verkoop van drugs mogelijk door de toegangscontrole te omzeilen en andere verdachten in het stadion te laten. Zij controleerden zelf de toegang tot het supportershome en maakten af en toe exclusief gebruik van een ruimte in het home. “Zij gebruikten het supportershome van vak P om ongehinderd toegang te krijgen tot het stadion. Er was sprake van selectief deurbeleid, intimidatie en geweld”, stelt de officier.

Uit het onderzoek is gebleken dat alle verdachten gelieerd kunnen worden aan de motorclub Satudarah en supportclub Saudarah. De mannen kwamen vaak in kenmerkende clubkleding het stadion binnen. Volgens de officier van justitie kon het bestuur van Vak-P niets doen tegen de druk die de verdachten binnen de supportersvereniging uitoefenden. “Door de wijze waarop de verdachten zich profileerden, leken zij de status van onschendbaarheid over zich af te roepen. Er ontstond een situatie waarin geen grip meer was op welke personen werden toegelaten tot het supportershome, en daarmee tot Vak-P en het stadion. Het gezag van de partijen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in en om het stadion werd hierdoor ondermijnd.”

De officier van justitie stelt dat een verdachte van 38 zich actief bezig hield met de handel in drugs, samen met en onder leiding van een 32-jarige en een 41-jarige verdachte. De vierde verdachte (46) heeft volgens de officier van justitie een faciliterende rol gespeeld.

De officier stelt dat er sprake was van een gestructureerd samenwerkingsverband tussen de verdachten , waardoor zij deelname aan een criminele organisatie – welke zich bezig hield met de verkoop van harddrugs – wettig en overtuigend bewezen acht. Medeplegen van de daadwerkelijke handel in cocaïne is volgens de officier wettig en overtuigend bewezen verklaard voor de verdachten van 38, 32 en 41 jaar. Tot slot vindt de officier dat de mannen van 38 en 41 zich schuldig hebben gemaakt aan bezit van verboden wapens.

De zaak tegen een vijfde verdachte, een 30-jarige man uit Enschede, is aangehouden.