OM eist in hoger beroep acht jaar gevangenisstraf voor steken met schroevendraaier

rechtbank
Stockfoto: OM

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag eiste op woensdag 5 december 2018 een gevangenisstraf van acht jaar tegen een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfsplaats. De man wordt verdacht van een steekpartij aan de Dedemvaartsweg in Den Haag op 25 mei 2017.

De verdachte en het slachtoffer zouden elkaar kennen uit een daklozenopvang en hadden al eerder problemen met elkaar gehad. De advocaat-generaal verwees op zitting naar een incident dat heeft plaatsgevonden in maart 2017, waarbij verdachte het slachtoffer met een stok heeft geslagen. Op de bewuste dag van de steekpartij zou verdachte het slachtoffer in de ochtenduren al eens hebben opgezocht en een poging hebben ondernomen hem neer te steken. De verdachte zou het slachtoffer in de Wagenstraat in Den Haag hebben aangevallen met een schroevendraaier. De man wist de steken af te weren, waarop verdachte zou zijn gevlucht.

De verdachte zou het slachtoffer vervolgens in de avonduren voor de deur van de opvang hebben opgewacht. Camerabeelden laten zien hoe het slachtoffer die avond op straat door drie mannen wordt benaderd. De verdachte zou op het slachtoffer zijn afgerend om af te maken wat hij eerder die dag had geprobeerd. Het slachtoffer wordt tweemaal met een voorwerp in het bovenlichaam gestoken. In het ziekenhuis blijkt dat het niet veel heeft gescheeld of de man zou zijn overleden aan een van die steekwonden.

Wat het OM betreft heeft verdachte geruime tijd de gelegenheid gehad om na te denken over de gevolgen van zijn voorgenomen daad. De advocaat-generaal meent dan ook, in navolging van het oordeel van de Rechtbank, dat de verdachte poging tot moord verweten kan worden.

Het hof doet uitspraak op 19 december 2018.