Gevangenisstraf geeist in grootschalige hennepteelt Fryslân - 112Vandaag

112Vandaag

Friesland

Gevangenisstraf geeist in grootschalige hennepteelt Fryslân

Zitting

Het OM eiste vandaag 36 maanden gevangenisstraf tegen een 46-jarige man uit Leeuwarden voor grootschalige hennepteelt in Fryslân en het deelnemen aan een criminele organisatie. Zijn 44-jarige echtgenote hoorde 240 uur werkstraf tegen zich eisen voor het bezitten van hennep.

Onderzoek Ismene
De man wordt ervan verdacht dat hij samen met anderen in 2016 hennep heeft geteeld aan de Marconistraat in Franeker. Daarnaast verdenkt het OM hem ervan dat hij 61 kilogram gedroogde hennep aanwezig heeft gehad in een kleine loods aan de Ouddeelstraat in Leeuwarden. Ook zou de man in bezit zijn geweest van XTC en munitie. Tot slot wordt hij verdacht van het deelnemen aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met het op grote schaal en professioneel telen van hennep.

De 44-jarige vrouw die wordt verdacht dat zij samen met haar man 61 kilogram gedroogde hennep aanwezig heeft gehad, hoorde 240 uur werkstraf tegen zich eisen.

Gisteren eiste het OM 36 maanden gevangenisstraf tegen een 50-jarige man uit Leeuwarden die wordt verdacht van grootschalige hennepteelt en deelname aan een criminele organisatie. Hij maakt ook deel uit van het onderzoek Ismene.

Ondermijnende werking
Het OM is van oordeel dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt van het op grote schaal professioneel telen van hennep in meerdere kwekerijen. Hennepteelt op deze schaal en wijze is een ernstig strafbaar feit, gepleegd uit louter financieel gewin. Over hennepteelt wordt door veel mensen nogal luchthartig gedaan, maar “hennepteelt op deze schaal heeft niets te maken met het gezellig roken van een jointje, maar met criminele activiteiten die ondermijnend werken”, aldus de officier van justitie. Daar komt bij dat geweld in deze branche, zoals ripdeals en bedreigingen, geen uitzondering is.

Achtergrond
Op 20 november 2015 doet de politie een instap in een loods aan de Marconistraat in Franeker. Zij treft daar een in werking zijnde hennepkwekerij aan. Naar aanleiding van deze instap wordt nader onderzoek verricht onder onderzoeknaam Ismene. Dat onderzoek ‘klapt’ op 9 februari 2016. Er worden die dag 7 verdachten aangehouden en op diverse locaties vinden doorzoekingen plaats. Er wordt gedroogde hennep gevonden (al met al bijna 70 kilo), hennepkwekerijen worden ontmanteld en waardevolle voorwerpen worden, met het oog op ontneming, in beslag genomen. In totaal zijn 12 personen in die onderzoek aangemerkt als verdachte. In oktober 2017 stonden al negen verdachten voor de rechter in Leeuwarden.

Uitspraak op 23 november 2018.

To Top