112Vandaag

Friesland

Taakstraffen voor snelwegblokkeerders sinterklaasintocht

rechtbank

De groep die vorig jaar november de A7 blokkeerde is veroordeeld tot taakstraffen oplopend van 80 tot 200 uur. Ook kreeg een aantal een voorwaardelijke celstraf. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden bepaald.

De 40-jarige Jenny Douwes uit Drachten wordt gezien als het boegbeeld van de protestactie. Zij is schuldig bevonden aan opruiing, omdat ze mensen heeft aangezet tot de snelwegblokkade. Ze is veroordeeld tot 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Gevaarlijke verkeerssituatie
Volgens de rechtbank hadden de blokkeerders kunnen weten dat ze een gevaarlijke verkeerssituatie creëerden. Ze zijn niet toevallig in een blokkade terechtgekomen, maar wisten wat ze deden, aldus de rechter. De blokkade kan ook niet gezien worden als een betoging.

Er is niet bewezen dat de snelwegblokkeerders de bussen hebben afgesneden. Wel dat ze het verkeer zo hinderden dat de andere verkeersdeelnemers hun snelheid fors moesten minderen.

De Friezen blokkeerden op 18 november de snelweg om bussen met anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden naar de landelijke intocht in Dokkum te gaan.

Vrijwel alle 34 deden dat naar eigen zeggen omdat ze geen vertrouwen hadden dat de politie de veiligheid tijdens de intocht kon garanderen. Ze baseerden zich op eerdere intochten waarbij veel politie op de been was, maar het toch niet goed ging. De rechtbank is niet meegegaan met dat betoog.

Recht op demonstreren
De rechtbank neemt de blokkeerders het kwalijk dat ze het recht op demonstreren van de anti-Piet-demonstranten niet konden uitoefenen. De intocht van Sinterklaas was voor de activisten de uitgelezen mogelijkheid om hun standpunten over racisme onder de aandacht te brengen, heeft de rechter gezegd.

Zij riep op Facebook Friezen op om zich te melden en de demonstranten tegen te houden. Ze deed haar oproep als reactie op een bericht dat de actiegroep Kick Out Zwarte Piet tijdens de Sinterklaasintocht in Dokkum mocht demonstreren.

Volgens het OM was dat opruiing. Zelf zegt Douwes dat ze zich er niet van bewust was dat dat verboden was. Tegen Douwes waren drie maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur taakstraf geëist. Volgens het OM riep zij op tot de blokkade.

To Top