Eisen celstraf en boetes voor jarenlange exploitatie illegale goksites

Politie
Stockfoto

In de kern gaat het hier om een criminele organisatie die veel geld verdiende aan illegale gokspelen. De verdachten, 18 personen en 13 bedrijven, moeten daarvoor als het aan het openbaar ministerie ligt (deels voorwaardelijke) celstraffen tot 4 jaar en boetes tot 80.000 euro krijgen. Bovendien zou het vonnis in enkele zaken gepubliceerd moeten worden, en mogen de verdachten als het aan het OM ligt hun beroep enkele jaren niet uitoefenen.

Deze straffen eisten officieren van het Landelijk en Functioneel Parket donderdag in een gezamenlijk onderzoek. De rechtbank in Den Bosch behandelt de strafzaak die begon op 17 september en waarvoor 22 zittingsdagen zijn uitgetrokken.

Witwasconstructies
De personen en bedrijven worden verdacht van grootschalige witwasconstructies om te verhullen dat zij een aantal online gokspellen dreven en daar veel geld mee verdienden. Die zijn verboden in Nederland. In deze zaak is bovendien gebleken dat prijzen niet goed werden uitgekeerd. De verdachten zijn de eigenaren van de bedrijven die in werkelijkheid de gokspellen bedachten en aanboden, werknemers, familieleden die meeprofiteerden en adviseurs. De bedrijven werden zo opgezet dat de werkelijke inkomsten werden verhuld, dan wel verdeeld over andere bedrijven, of geïnvesteerd in vastgoed

Omzet van 105 miljoen
De eerste illegale spellen werden aangeboden in 2004. Ondanks invallen van politie, OM en de Kansspelautoriteit zijn enkele verdachten doorgegaan tot 2014, zo is uit het onderzoek gebleken. Met de spellen was in al die jaren een omzet gemoeid van ongeveer 105 miljoen euro. Vooral om de Nederlandse overheid en Belastingdienst te misleiden, werd op papier een aantal bedrijven in het buitenland opgetuigd. Daar zouden zogenaamd de bedrijven en personen achter de goksites zijn gevestigd.

Beroepsregels overtreden
De hoofdverdachten werden bijgestaan door een belastingadviseur/accountant, een advocaat en de directeur van een financiële instelling. Het OM neemt hen kwalijk dat zij in strijd met hun eigen beroepsregels hebben gehandeld om een lucratieve klant aan zich te binden. Het OM vroeg de rechtbank de adviseurs voor enkele jaren een beroepsverbod op te leggen. De hoofdverdachten zouden een zogenoemd bestuurdersverbod voor drie jaar opgelegd moeten krijgen.

Het onderzoek heeft lang geduurd, aldus het OM, dat daarmee in de eis rekening gehouden heeft. Maar de lange duur kwam mede omdat de advocate zich tot en met een procedure bij de Hoge Raad verzette tegen onderzoek naar de stukken die bij haar in beslag genomen waren. Dat onderzoek kon pas gebeuren na een uitspraak van de Hoge Raad in 2016.

Ontneming
Tegen twintig van de in totaal 31 verdachte personen en bedrijven hebben de officieren van justitie een ontnemingsvordering aangekondigd. Dat een aantal van de verdachten miljoenen hebben verdiend aan de constructie bleek al toen de hoofdverdachten werden aangehouden in 2013. Destijds werd op luxegoederen, zo’n 80 woningen en bedrijfspanden in Nederland, België, Duitsland en Spanje beslag gelegd. Ook werd beslag gelegd op meer dan 100 bankrekeningen.