Celstraf geëist tegen man die ‘Project X’-feest in Enschede wilde organiseren

celdeur
Stockfoto

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft 24 maanden gevangenisstraf geëist tegen een 29-jarige man uit Enschede. De man wordt er onder meer van verdacht dat hij vorig jaar geprobeerd heeft een zogenoemd ‘Project X’-feest te organiseren in de wijk Stroinkslanden in Enschede.

De man heeft vorig jaar op Facebook in september en oktober tot drie keer toe geprobeerd zo’n feest op poten te zetten. Hij deed de oproep voor het feest via twee nep-accounts onder de naam van een ander. In zijn oproep verwijst hij naar een eerder ‘Project X’-feest in het Groningse Haren in 2012. Daar kwamen duizenden mensen op af, met grootschalige rellen tot gevolg. De verdachte liet weten in Enschede minimaal 50.000 mensen op de been te willen brengen.

Uiteindelijk kwamen ruim honderd mensen op de oproep af. Aan het eind van de avond ontstond onrust en werden er onder meer vernielingen gepleegd. Daarop kondigde de burgemeester van de gemeente Enschede een noodbevel af, waarna de politie de onrust heeft beëindigd.

De officier van justitie acht opruiing en identiteitsfraude wettig en overtuigend bewezen. De man is ook uitlokking van openlijk geweld ten laste gelegd, maar dat kan volgens de officier niet bewezen worden. De man wordt daarnaast verdacht van de verduistering en heling van dj-apparatuur, een bedreiging en een aantal diefstallen. Deze verdenkingen staan los van het ‘Project X’-feest in Enschede. De officier acht verduistering, opzetheling, bedreiging en diefstal van twee geldbedragen wettig en overtuigend bewezen.

De gemeente Enschede wil dat de man de kosten vergoedt die de gemeente heeft moeten maken na de oproepen. Zij wil een schadevergoeding van ruim 4.800 euro van de verdachte. Volgens de officier van justitie wist de man wat de gevolgen van de gebeurtenissen in Haren waren en wist hij ook dat de gemeente Enschede kosten moest maken om preventief op te treden.

Al met al vindt het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden op zijn plaats. “De verdachte ‘maakt’ geld over de ruggen van anderen door goederen af te nemen en deze te verkopen. Hij stelt zich als parasiet op en lijkt niets te geven om de gevolgen van zijn handelingen”, besluit de officier. “Alleen de nadelige gevolgen tellen voor hem. Dat leid ik af uit zijn verklaring dat hij de oproep voor het ‘Project X’-feest niet zou hebben verstuurd als hij geweten zou hebben dat hij daarvoor zou worden aangehouden.”

De rechtbank in Almelo doet over twee weken uitspraak.