Eis: 24 maanden gevangenisstraf voor het dumpen van drugsafval

Rechtbank
Stockfoto: Politie

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank van Zwolle gevangenisstraffen tot 24 maanden geëist tegen twee mannen uit Zoetermeer van 25 en 26 jaar en een 33–jarige man uit Den Haag. Zij worden verdacht van het dumpen van drugsafval in zowel Benthuizen als in een natuurgebied nabij Zuidwolde.

Het aantal drugsafvaldumpingen, dat ieder jaar toeneemt, veroorzaakt maatschappelijke onrust en heeft forse schade voor het milieu en de samenleving tot gevolg. Drugsafvaldumpingen kunnen niet los worden gezien van de productie van synthetische drugs. Bij deze productie komt immers gevaarlijk vloeibaar afval vrij. De dumpingen vinden voornamelijk plaats in afgelegen natuurgebieden.

Vandaag verschenen de drie verdachten voor de rechter die begin juni zijn aangehouden dankzij alerte getuigen en snel politieoptreden. Zij dumpten op één dag op twee verschillende locaties zeer gevaarlijk drugsafval. Hierbij is een toezichthouder die de vaten ontdekte onwel geworden en moest worden behandeld door ambulancepersoneel.

De verdachten hebben willens en wetens grote risico’s genomen voor mens en milieu en anderen opgezadeld met aanzienlijke kosten voor het verwijderen van het drugsafval. Gelet op deze risico’s en de essentiële rol die de verdachten hebben gespeeld in de criminele keten van drugsproductie, eiste het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 2 jaar.