112Vandaag

Binnenland

Weggelopen Lili en Howick mogen in Nederland blijven

Politieagent op de rug

AMERSFOORT – De Amersfoortse tieners Lili (12) en Howick (13) mogen in Nederland blijven. Staatssecretaris Harbers (VVD) heeft zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt om van de regels af te wijken, zodat de kinderen niet worden uitgezet naar Armenië.

“In de zaak van de kinderen Lily en Howick heeft de Nederlandse
overheid samen met de Armeense autoriteiten alles gedaan wat mocht worden verwacht om een solide opvang in Armenië te regelen. Armenië is een veilig land waar de kinderen met hun moeder kunnen wordenherenigd”, aldus het ministerie.

“Actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak de afgelopen uren hebben voorgedaan hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd. De staatssecretaris heeft daarom, alles overwegend, besloten dat de kinderen in Nederland mogen blijven. De betrokken instanties doen er alles aan om te weten te komen of de kinderen nu veilig zijn en waar zij zijn.”

De twee verdwenen vannacht uit het huis van hun grootouders in Wijchen. Ze zouden vandaag worden uitgezet.

De politie heeft vanochtend nog de hulp van burgers ingeroepen in de zoektocht naar Lili en Howick. De politie maakt zich zorgen over de veiligheid en het welzijn van de kinderen van twaalf en dertien en is daarom is direct een zoektocht gestart.

Zij waren op het moment van hun verdwijning volgens de politie bij hun grootouders om van hen afscheid te nemen. Ze zijn volgens de woordvoerster van de politie vanaf dit adres te voet vertrokken. Waar de kinderen op dit moment zijn, is niet duidelijk.

To Top