Jarenlange celstraffen geëist wegens kinderuitbuiting

Cellencomplex politiebureau
Stockfoto: Politie

Vandaag heeft het OM celstraffen van respectievelijk acht jaar en drie jaar geëist tegen een 48-jarige vader en zijn 29-jarige zoon, beiden zonder vaste woon- of verblijfplaats. De mannen worden onder meer verdacht van kinderuitbuiting. Ze zouden gedurende een lange periode respectievelijk hun kinderen en hun partner hebben uitgebuit door ze te dwingen tot onder meer zakkenrollerij.

De politie kwam de mannen op het spoor naar aanleiding van een melding door een toeziend voogd van een van de kinderen. Het was hem opgevallen dat een moeder had geprobeerd haar kind – die in een Amsterdamse jeugdinstelling was geplaatst – uit die jeugdinstelling te halen, tegen de zin van het kind zelf. Onderzoek wees uit dat het meisje, samen met haar ouders en broertjes en zusjes, jarenlang door Europa hadden getrokken, levend van de zakkenrollerij.

Eerder hadden politie en OM al geconstateerd dat er groepen jeugdige zakkenrollers door Europa zwierven en al reizende vele slachtoffers maakten. Kinderen die niet alleen als dader, maar vooral als slachtoffer van mensenhandel zouden moeten worden behandeld. De kinderen – zonder identiteitsbewijs – bleken vaak geen vaste woon- of verblijfplaats te hebben. Werd zo’n minderjarige op verdenking van zakkenrollerij aangehouden dan werden zij vaak met een waarschuwing heengezonden. “Een paar dagen later zat zo’n kind dan weer opnieuw in een politiebureau in verband met een nieuw geval van zakkenrollerij”, aldus de officieren in hun requisitoir.

Na de melding door de toeziend voogd is een uitgebreid strafrechtelijk onderzoek gevolgd. Informatie uit verschillende Europese landen is opgevraagd, getuigen zijn gehoord, doorzoekingen verricht en vertrouwelijke gesprekken zijn afgeluisterd. In het onderzoek naar de criminele familie heeft de moeder – zonder voor strafkorting te kiezen – besloten te getuigen tegen haar ex-man en tegen haar zoon. Op een later moment zal de moeder terechtstaan.

Het onderzoek heeft aangetoond dat er door zowel vader als zoon geweld werd gebruikt en dat beiden misbruik maakten van hun positie. De vader zou zijn kinderen met behulp van een etalagepop hebben geleerd te stelen. “Jonge kinderen die zonder enige vorm van onderwijs, zonder de beschikking te hebben over identiteitspapieren, door hun ouders van land naar land worden gesleept, verkeren per definitie in een kwetsbare situatie. Van de kinderen in dit dossier mocht niet worden verwacht dat zij in staat waren vrijelijk een keuze te maken over wat zij wel of niet willen. De kinderen in dit dossier is geleerd dat stelen van andere mensen de normaalste zaak van de wereld is, en dat er voor hen feitelijk geen andere opties zijn om te overleven.” De ouders zijn uit de ouderlijke macht ontzet. Een aantal van hun kinderen is inmiddels in een pleeggezin ondergebracht.

Het OM eiste vandaag tegen de vader acht jaar celstraf wegens mensenhandel – kinderuitbuiting – en onttrekken van kinderen aan het wettig gezag. Tegen zijn zoon eiste het OM drie jaar cel wegens uitbuiting en mishandeling van zijn partner.