112Vandaag

België

Belgisch gerecht verijdelt aanslag: Iraans koppel uit Wilrijk plande aanslag op Frans evenement met 25.000 mensen, opgepakt met zelfgemaakte bom in auto

Politieauto's in België

Bij de antiterreuractie van afgelopen zaterdag in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe is een Iraans koppel uit Wilrijk opgepakt dat een aanslag in Frankrijk zou hebben voorbereid. De vrouw legde inmiddels gedeeltelijke bekentenissen af en zou verklaard hebben dat hun doelwit een politieke bijeenkomst van een Iraanse oppositiepartij was. In de auto van het koppel werd zowel een ontstekingsmechanisme als het explosief TATP gevonden.
“Het Iraanse koppel stond al langer op de radar van de veiligheidsdiensten”, zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes. “Toen dit weekend de plannen concreet werden om een aanslag te plegen op een politieke meeting in Parijs, zijn de veiligheidsdiensten in actie geschoten.”

De twee zijn zaterdagnamiddag in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe onderschept. In hun auto vond de ontmijningsdienst DOVO een onstekingsmechanisme en een zelfgemaaakte bom. De vermoedelijke terroristen viseerden een meeting van een Iraanse oppositiepartij in de buurt van Parijs afgelopen zaterdag.

“Onder meer Rudy Giuliani, de gewezen burgemeester van New York en advocaat van Donald Trump, was er aanwezig”, licht VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes toe. “Als je zo’n meeting uitkiest als doelwit, is er een belangrijk politiek motief. Het koppel wilde een aanslag plegen tegen de Iraanse oppositiebeweging die pleit voor een machtswissel in Iran.”

25.000 toeschouwers
De verdachten zijn Amir S., geboren op 26 april 1980 en zijn echtgenote Nasimeh N, geboren op 20 september 1984, beiden met de Belgische nationaliteit maar van Iraanse origine, zo bevestigt het federaal parket in een communiqué. “Ze zijn vandaag onder aanhoudingsmandaat geplaatst door een in terrorisme gespecialiseerde onderzoeksrechter van Antwerpen.”

De twee worden in verdenking gesteld van poging tot terroristische moord en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. “Beiden worden er van verdacht om op zaterdag 30 juni 2018 een bomaanslag te hebben willen plegen te Villepinte (Frankrijk) op een conferentie die daar werd gehouden door het MEK, les Moudjahidines du Peuple Iranien”, aldus het parket. ”Deze organisatie is een Iraanse oppositiepartij die reeds werd opgericht in 1965 en in 1981 buiten de wet werd gesteld door de Iraanse regering. Op deze conferentie waren ongeveer 25.000 personen aanwezig.”

Het parket bevestigt ook dat een zelfgemaakte bom werd aangetroffen in het voertuig van de twee verdachten. “Bij de doorzoeking van dat voertuig werd ongeveer 500 gram TATP en een ontstekingsmechanisme aangetroffen in een kleine toilettas”, zo klinkt het. ”Deze springstof werd gecontroleerd tot ontploffing gebracht door DOVO.”

“De bom was eigenlijk kant en klaar om te gebruiken”, zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes nog. “Het laat zich dan ook raden welk effect dit zou hebben gehad. Maar de TATP in combinatie met bijvoorbeeld een spijkerbom, had mogelijk voor honderden slachtoffers kunnen zorgen.”

Naast de actie in Stokkel, werden er door de federale gerechtelijke politie van zaterdag nog vijf huiszoekingen uitgevoerd, respectievelijk in Wilrijk, Boom, Ukkel, Bergen en Leuze-en-Hainaut. Maar “over de resultaten van deze huiszoekingen kan voorlopig niets medegedeeld worden”, aldus het parket.

Iraans diplomaat
Zowel in Frankrijk als in Duitsland werd er in het kader van hetzelfde onderzoek eveneens actie ondernomen.”Tegelijkertijd werd er te Frankrijk een vermoedelijke medeplichtige, Merhad A, geboren op 31 juli 1963, van zijn vrijheid beroofd. Twee andere personen werden in Frankrijk na verhoor vrijgelaten. In Duitsland werd eveneens een contactpersoon van het koppel, Assadollah A., geboren op 22 december 1971, van Iraanse nationaliteit, aangehouden. Het betreft een Iraans diplomaat bij de Oostenrijkse ambassade in Wenen.”

“Deze operatie kon enkel lukken door de informatiepositie die de Veiligheid van de Staat (VSSE) in dit dossier heeft opgebouwd”, laat het federaal parket nog weten. “De VSSE heeft over de zaak essentiële informatie verzameld, geëxploiteerd. Dankzij de samenwerking tussen het Federaal Parket, de Veiligheid van de Staat, de Federale Gerechtelijke Politie van Antwerpen, DOVO en de Franse (DGSI) en Duitse gerechtelijke autoriteiten kon een terroristische aanslag op Frans grondgebied vermeden worden.”

“Het federaal parket wenst te benadrukken dat uit de voorlopige stand van het onderzoek blijkt dat er op geen enkel moment een rechtstreekse dreiging naar België was.”

To Top