112Vandaag

Noord-Holland

VIDEO. “Aanslag” op De Telegraaf: bekijk hier hoe bestelwagen twee keer het gebouw ramt

Een bestelwagen is dinsdagochtend met een hoge snelheid ingereden op het hoofdkantoor van De Telegraaf. Volgens de politie gaat het om een gerichte actie en is er opzet in het spel. Op beelden van de bewakingscamera’s is te zien hoe een bestuurder tot twee keer toe met zijn bestelwagen de gevel van het gebouw ramt. Daarna steekt hij het voertuig in brand en vlucht hij weg.
Het bestelbusje reed rond 4 uur ‘s ochtends door de glazen gevel van het gebouw aan de Basisweg in Amsterdam en vloog daarna in brand. De vlammen kwamen tot zeker 14 meter hoog, zegt een politiewoordvoerder. De brandweer had het vuur snel geblust. Er vielen geen gewonden.

Volgens de politie is het inrijden van een bestelauto op de glazen gevel van het pand van de Nederlandse krant De Telegraaf een gerichte actie. Dat is ook te zien op de bewakingsbeelden die De Telegraaf later op de dag vrij gaf. Daarop is te zien hoe een man met zijn bestelwagen de gevel van het gebouw ramt. Hij doet dat een tweede keer, en steekt dan het voertuig in brand en vlucht weg.

De bestuurder van de bestelwagen zou gevlucht zijn in een donkerkleurige Audi – en niet in een BMW zoals eerder gemeld was. De politie is op zoek naar twee daders: de bestuurder van de bestelauto en die van de Audi.

Schokkend
De hoofdredactie van De Telegraaf noemt de gebeurtenis schokkend. “Alles wijst op een aanslag. Wij laten ons niet intimideren”, aldus hoofdredacteur Paul Jansen. Volgens hem zijn er in het verleden al bedreigingen aan het adres van de krant geweest. Plaatsvervangend hoofdredacteur Wim Hoogland wijst op de betonnen bloembakken voor de gevel. “Alleen als je echt wilt, kom je bij die pui”, zegt hij.

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft de hoofdredacteur van de krant gesproken om “hem en zijn mensen sterkte” te wensen. “Het is een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie.”

Raketwerper
Afgelopen donderdag werd ook al met een raketwerper geschoten op een pand in Amsterdam waar onder meer Pijper Media, de uitgever van tijdschriften als Nieuwe Revu, Panorama, Playboy en Grazia, is gevestigd. De politie kon voor die feiten vrijdag een verdachte oppakken.

To Top