112Vandaag

Buitenland

Eis: twaalf maanden cel voor regelen schijnhuwelijken

Zitting

De drie verdachten hadden volgens de officier van justitie een dagtaak aan het regelen van schijnhuwelijken tussen Hongaarse dames en Egyptische mannen. Vandaag eiste het OM twaalf maanden cel tegen de hoofdverdachte, een 34-jarige man uit Den Haag.

Volgens de financiële administratie van de drie verdachten hadden zij maar liefst 125 reistickets voor Hongaarse dames gekocht. Die reisden daarmee vanuit Hongarije speciaal naar Nederland om hier in ruil voor geld, een woning of een baan te trouwen met Egyptenaren die ze nog nooit hadden ontmoet. Met als doel via het huwelijk met een EU-burger voor de Egyptenaren een Nederlandse verblijfsvergunning in de wacht te slepen.

De Egyptenaren betaalden daar zo’n 7.000 euro voor. Goeie business moeten de verdachten hebben gedacht. Dat bleek ook wel want in één jaar tijd stortte de Hagenaar 80.000 euro aan contanten op zijn bankrekeningen, terwijl hij niet over een legale inkomstenbron beschikte.

Volgens het OM is het bewezen dat de verdachten zich tussen mei 2012 en januari 2014 schuldig hebben gemaakt aan mensenhandel en valsheid in geschrifte.

Hun manier van werken verliep via een vast patroon. Een van de drie – een vrouw – legde contact met trouwlustige dames in Hongarije. Die werden dan op kosten van verdachten en met een flinke ‘beloning’ in het vooruitzicht voor korte tijd naar Nederland gehaald. Hier trouwden ze dan met een hen onbekende Egyptenaar.

Vervolgens vervalsten de verdachten arbeidsovereenkomsten en stapte daarmee én met de trouwpapieren naar de IND om op die manier een verblijfsvergunning aan te vragen. De vrouwen vertrokken weer naar Hongarije; de Egyptenaren bleven na verkrijgen van de verblijfsvergunning in Nederland.

Volgens de officier van justitie hebben de verdachten een illegaal circuit van mensen in stand gehouden. “Ze waren constant bezig om de Nederlandse staat te ondermijnen. En dat alles met als hoofddoel om er zelf geld aan te verdienen.” Zij eiste dan ook tegen de hoofdverdachte twaalf maanden cel. Morgen zullen de eisen tegen de andere, twee verdachten worden uitgesproken.

To Top