112Vandaag

Binnenland

Eis: tot 21 maanden gevangenisstraf tegen vader en zoon in onderzoek naar beleggingsfraude met vakantiehuisjes

celdeur

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de Rechtbank in Amsterdam gevangenisstraffen tot 21 maanden geëist tegen twee bestuurders van een vennootschap die geld aantrok bij inleggers met de belofte dat te investeren in een vakantiepark in de Franse Dordogne. Geen van de inleggers zag zijn ingelegde gelden terug. De verdachten zijn een vader en zoon. Het OM verwijt hen oplichting en het witwassen van de inkomsten daaruit.

De FIOD heeft onder leiding van het OM onderzoek gedaan naar het beleggingsproject ‘FIP Lac de la Gardonne’ en de bestuurders van de vennootschap. Het project maakt onderdeel uit van een groter investeringsproject met diverse vastgoedprojecten in Frankrijk. Het onderzoek is gestart na diverse aangiften. Het geld voor de verschillende projecten –tientallen miljoenen in totaal – werd aangetrokken op de Nederlandse markt door middel van de uitgifte van obligaties waarop hoge vaste rendementen werden beloofd.

FIP Lac de la Gardonne
Zo ging het ook met het project FIP Lac de la Gardonne: er werd een vast rendement van 9.25% beloofd met een terugbetaalgarantie. Het rendement zou gegenereerd worden met de aan- en verkoop van bouwgrond in de Franse Dordogne regio en het aanleggen van infrastructuur voor de bouw van een park met vakantiehuisjes. Van 3 maart 2008 tot en met 8 mei 2008 brachten ruim honderd participanten in totaal 2.508.499,50 euro bijeen. De inleg varieerde van ruim 12.500 euro tot in een enkel geval 112.500 euro. “Geen van de inleggers zag ooit zijn inleg terug omdat FIP Lac de la Gardonne een kaart in een kaartenhuis bleek te zijn dat al langere tijd aan het instorten was,” zei de officier op zitting. Het OM stelt dat de ingelegde gelden voor andere doelen werden gebruikt dan werd voorgespiegeld in de mooie prospectussen.

Het ingelegde geld voor het project FIP Lac de la Gardonne werd in ieder geval niet geïnvesteerd in onroerend goed in Frankrijk, maar werd besteed om rente aan andere inleggers te betalen, salarissen van de bestuurders en andere kosten om de gehele FIP organisatie draaiende te houden.

‘Beleggingsfraude ondermijnt vertrouwen in financiële markten’
Het OM vindt beleggingsfraude ernstig: “Zo kent deze oplichting vele slachtoffers. Er zijn maar liefst 104 mensen opgelicht. Het geld is weg, witgewassen, opgemaakt. Ruim twee en een half miljoen euro is verdwenen. Dat is een enorm bedrag. Geld waar mensen op rekenden dat ze het na drie jaren weer zouden terugkrijgen. Veelal oudere mensen die hard voor hun geld hebben gewerkt en in één klap alles kwijt zijn.” Maar dat niet alleen, zei de officier van justitie op zitting: “Beleggingsfraude ondermijnt het vertrouwen in de financiële markten. De fraudeurs presenteren zich naar de buitenwereld als nette zakenlieden met vennootschappen, prospectussen en jaarrekeningen. Juridische en financiële dienstverleners worden meegesleurd in de fraude.”

Wat het OM betreft worden de vorderingen van de benadeelde partijen toegewezen. Het OM heeft drie bestuurders als verdachte aangemerkt. Tussen de drie bestuurders bestond een een taakverdeling waarbij de 68-jarige man zich voornamelijk bezighield met de projectontwikkeling in Frankrijk. Tegen hem eiste het OM een gevangenisstraf van 21 maanden. Tegen zijn 41-jarige zoon, die de verkoop en marketing van de huisjes voor zijn rekening nam, eiste het OM een gevangenisstraf van 12 maanden. Een 48-jarige man zou voornamelijk bezig zijn geweest met het aantrekken van gelden in Nederland. Zijn zaak is aangehouden voor onbepaalde tijd.

To Top