112Vandaag

Binnenland

Fietsendieven horen 40 maanden cel eisen

rechter kijkt scherm

Het was fietsendiefstal op grote schaal: tientallen tweewielers werden in Nederland gestolen, netjes geseald in een busje geladen en vervolgens in Polen verkocht voor zo’n 200 euro per stuk. Vijf verdachten hoorden vandaag straffen tot 40 maanden tegen zich eisen.

De zaak kwam aan het rollen met een tip aan de politie: vanuit het huis van de buren werden meerdere keren per week fietsen ingeladen in auto’s of busjes met een Pools kenteken. Soms waren het er twee, een volgende keer wel zes of zeven. De buurman had foto’s gemaakt en kentekens genoteerd.

De politie besloot zelf ook te gaan posten. Op verschillende dagen werden inderdaad gesealde fietsen het huis uitgesjouwd en in een busje gelegd. Soms wordt het busje daarna ’toevallig’ van de weg gehaald en na een maand ligt er een dik dossier. Wanneer over de telefoon wordt gesproken over een grote slag, 35 dure fietsen die binnenkort naar Polen zullen worden gebracht, besluit men de verdachten op te pakken.

Onder elkaar schepten de verdachten op over hoe makkelijk ze hier de fietsen konden stelen. Dat blijkt uit de vele telefoongesprekken die tijdens het ‘werk’ onderling werden gevoerd. ‘In drie uur heb ik elf fietsen gejat’, klinkt het, ‘kan je het geloven?!’ Soms konden ze niet wachten om elkaar over de successen te vertellen: ‘Het is niet normaal! Hij heeft zoiets vóór de winkel geflikt! Ik ben nu op het station, als ik thuis ben ga ik het je vertellen en dan zal je mond openvallen!’

Lachend vertelden ze elkaar hoe ze de duurste fietsen van straat plukten. ‘Hij heeft er een van 3,5 duizend gejat!’ Maar ze waren kieskeurig. ‘Daar staat zo’n damesfiets, pak die mee’, klonk de opdracht. Maar de ander vond het niet de moeite waard: ‘Die is bekrast en verneukt en verreden. Die neem ik niet mee, godverdomme.’

Bang dat ze gepakt zouden worden waren de heren niet. En dan nog… ‘Zelfs als ze me nu zouden oppakken, dan sta ik morgen weer op straat’, pochte een van. ‘En weet je wat je voor straf krijgt? 400 euro, ouwe! Het zijn belachelijke straffen.’ Wat hij niet wist, was dat ze inmiddels al enige tijd in de gaten werden gehouden.

En wat de officier van justitie betreft volgt nu wel degelijk een flinke straf. Ze houdt rekening met de grote schaal waarop selectief dure fietsen werden gestolen. De verdachten vormden volgens haar een criminele organisatie die het professioneel aanpakte: framenummers werden voor vervoer vervangen voor valse. En uit niets blijkt enige vorm van medelijden met de slachtoffers die enorme schade hebben geleden.

Tegen twee hoofdverdachten, die een leidende rol hadden, eiste de officier van justitie 40 maanden cel. Drie andere verdachten zouden 6, 4 en 2 maanden de cel in moeten.

To Top