112Vandaag

Binnenland

Motorclub Satudarah verboden door rechter

Satudarah

De bekende en beruchte motorclub Satudarah is door de rechter verboden. Volgens de Haagse rechtbank vormt de motorbende criminele organisatie met een ‘cultuur van geweld’. Het is de tweede motorclub in Nederland die een verbod krijgt, eerder was motorclub Bandidos al aan de beurt.

Het verbod gaat direct in. Alle bezittingen van de club worden in beslag genomen.

Ook de clubs Supportcrew 999 en Saudarah vallen onder het verbod. Zij zijn volgens justitie zodanig verweven met Satudarah, dat ze daar eigenlijk onderdeel van uitmaken.

OM
Het Openbaar Ministerie vroeg in september om een verbod op de Satudarah Motorcycle Club, wat de officiële naam is van Satudarah. Het OM zei toen dat Satudarah “een gewelddadig imago cultiveert dat wordt gebruikt voor afpersing en intimidatie”. Satudarah zou zich structureel bezighouden met criminele activiteiten. Er zou een subcultuur van wetteloosheid zijn gecreëerd voor de leden.

De afgelopen jaren zijn tientallen leden van Satudarah veroordeeld voor wapenbezit en geweld. In Duitsland is de club al sinds 2015 verboden, omdat de organisatie volgens de Duitse autoriteiten een gevaar opleverde voor de maatschappij.

Andere clubs
Satudarah is niet de eerste motorclub die wordt verboden in Nederland. In december stelde de rechter een verbod in tegen Bandidos, omdat die organisatie gericht is op het plegen, ondersteunen en stimuleren van geweld. Bandidos is in beroep gegaan tegen de uitspraak.

Vorige maand werd bekend dat het Openbaar Ministerie ook Hells Angels wil laten verbieden. Het OM probeerde dat eerder ook al, maar in 2009 stak de Hoge Raad daar een stokje voor.

To Top